Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindelfjällen/Västerbotten

Protester mot mineralprospektering

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 11.24

Samebyarna Gran, Ran och Ubmeje protesterar mot mineralprospektering inom Vindelfjällens naturreservat. Nu vill det kanadensiska prospekteringsbolaget gå vidare med provborrningar i området.

Bergsstaten har tidigare gett ett kanadensiskt företag undersökningstillstånd i området. Och nu har företaget gått vidare och ansöker om tillstånd för provborrning hos länsstyrelsen.

Tobias Jonsson är ordförande i Grans sameby och han menar att provborrning kan komma att förändra renskötseln för hela samebyn.

- Det är mitt på våra åretrunt marker. Det är en ohållbar situation, säger Tobias Jonsson, ordförande för Grans sameby.

En av största skyddade områdena
Det är det kanadensiska prospekteringsföretaget Blackstone Ventures som söker efter brytvärda mineraler inom Vindelfjällens naturreservat.
Området räknas också som ett natura 2000 område inom EU och är ett av de största skyddade områdena i Europa.

Området där Blackstone Ventyres vill in och provborra ligger mitt i hjärtat av Grans samebys marker. Tobias Jonsson berättar att ett helt försommar och sommarland skulle kunna gå förlorat.

- Frågan är hur mycket vi kommer att kunna utnyttja dom höglänta områdena då?

Tre samebyar berörs
Förutom Grans så berörs också Ubmeje och Rans samebyar. I väntan på besked från Länsstyrelsen om provborrning så uppmanar dom nu andra intressen, som naturorganisationer, jägare och lokalbefolkning att visa sitt missnöje mot gruvbolaget.
Enligt samebyarna så har naturen i Vindelfjällens naturreservat fått sin prägel av samernas användning av marken och renarnas bete. Området föreslås också bli nationalpark.

Tanken otänkbar
För Tobias Jonsson är tanken på gruvbrytning där otänkbar men framtiden känns plötsligt osäker.

- Vi kommer aldrig att godta det här, aldrig, säger Tobias Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".