Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samer registreras på Kolahalvön

Publicerat måndag 25 februari 2008 kl 07.45

Samer boende på kolahalvön kommer att registreras på en egen lista på Internet. Listan kommer bekräfta vem som är same och ge möjlighet för alla att kunna hitta information om i vilka byar det bor samer i trakterna kring Murmansk.

Just nu finns det inga anteckningar om nationalitetet i ryska pass. Men vid några tillfällen kan det hända att en person måste bekräfta att hon eller han är same.
Till exempel om du är same och bor i trakten, då har du rätt att få gratis medicin som är utskrivna av läkare. Likaså på sommaren, då samer har rätt att fiska lax utan att köpa licens i några byar.

Tar tid
För att få en liknande förmån idag måste den som är same överlämna många olika handlingar, bland annat ett intyg som visar någon av de närmaste släkningarna är same. Alla dessa byråkratiska procedurer brukar ta mycket tid och kraft. För att underlätta processen är det bestämt att skapa en officiell listan över samer i Murmansk området.

Det är ”Murmansk Stads Urfolks center” som har gjort listan som idag är färdig för att publiceras på Internet. Där kommer uppgifter om kön, ålder och antalet samer som studerar i Murmansk regionen finnas. Denna information kommer att vara tillgänglig för dom som är intresserad av samer, som pedagoger, studenter och vetenskapsmän.

Sekretess
Men privata uppgifter, med namn och efternamn kommer att bli tillgängligt bara för ”Murmansk Stads urfolkscenter ” och om det behövs även för de lokala myndigheterna som arbetar med överlämningen av förmåner.

Samer på Kolahalvön tycker att det är nödvändigt med en lista. Det kommer att göra det lättare för samer att övervinna byråkratiska hinder och lättare bekräfta att man är same.

Kola sámi radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".