Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Debattstund ingen höjdare

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 09.37
1 av 3
Stefan Mikaelsson
Ingrid Inga
2 av 3
Ingrid Inga
Per-Mikael Utsi
3 av 3
Per-Mikael Utsi

Sametingets nyinförda punkt med allmän politisk debatt vid plenimötena, har än så länge inte blivit det vad många förväntade. För att styra debattlustan hos ledamöterna, införde man den allmänpolitiska debattpunkten.
Men det är fortfarande vid styrelsens rapportering som intresset för debatter är som störst.

Stefan Mikaelsson, skogssamerna, har suttit i sametingets presidium under flera år och han säger att den allmän politiska debatten, ändå varit positiv för debattklimatet i sametinget.

– Jag ser väl inte så stora förbättringar, men vad jag förstår så är tanken att man ska ha ett positivt förhållningssätt till sametinget och sametingets plenum och visa en väg på hur man ska kunna ha en allmänpolitisk debatt istället för att debattera en mängd frågor under felaktiga punkter i föredragningslistan, säger Stefan Mikaelsson.

Långa debatter
Under sametingets tidigare plenumsmöten kunde debatterna bli oändligt långa. Det är ett av skälen till att punkten allmän politisk debatt infördes, så att partierna kunde lyfta frågor som var viktiga för dem.

Men Per Mikael Utsi, guovssonasti, ser ännu inga demokratiska vinster med den allmän politiska debatten som införts på plenummötena.

– Det är ingen ordning på debatten, det är bara prat åt alla håll och det är ingen som förstår vad debatten är till för, det är det vi har försökt rätta till, säger Per Mikael Utsi.

Skendemokrati
Att det skulle vara ett steg i att utöka demokratin i sametinget att tillåta diskussioner i olika frågor i en allmänpolitisk debatt håller inte Per Mikael Utsi med om.

– Det är en skendemokrati, därför att det viktiga är att man debatterar det dom verkställande och beredande organen gör, alltså styrelsen och nämnder, säger han.

Hitta rätt formerOch Per Mikael Utsi får delvis stöd av samelandspartisten, Ingrid Inga, som ändå hoppas på att tiden kommer att få den allmänpolitiska debatten att bli vad man hoppats på när man införde den.

– Det som nu behövs är att an hittar former för den allmänpolitiska debatten, att det blir debatt, och inte blir att partierna redovisar vilka frågor man tycker är väsentliga, säger Ingrid Inga.

SR Sámi Radio
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".