Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Vill stoppa kojbränningar i fjällen

Publicerat måndag 3 mars 2008 kl 15.36
Lars-Jonas Johansson, Samerna

Flera sametingspolitiker från Västerbotten går nu ut i enad front, över partigränserna, mot länsstyrelsens bränningar av så kallade svartbyggen i fjällen.

Över såväl parti- som blockgränser reagerar nu fyra sametingspolitiker från Västerbotten mot bränningar av kojor och stugor i fjällen. Enligt länsstyrelsen är det svartbyggen som bränns ner. Men sametingspolitikerna menar att många av dom är gamla samiska byggnader, uppförda på samisk hävdvunnen mark. 

Av politikerna som reagerar så kommer tre från styrelsealliansen och en från oppositionen. 

Lars-Jonas Johansson, från partiet Samerna, Birger Nilsson, samelandspartiet, Sara Larsson, Min Geaidnu och Lars Erik Fjällström från Jakt- och fiskesamerna kräver i en motion att sametinget ska deklarera att statens konfiskerande av samisk egendom omedelbart ska upphöra.

Många av dom kojor och stugor som redan har och ska brännas ner, ägs av samer. Motionärerna pekar på att det inom de samiska hävdvunna markerna finns kultur- och näringsbyggnader som kofiskeras och förstörs av staten och länsstyrelsen.

”Övergrepp”

De här så kallade kojbränningarna har utförts i Norrbotten och pågår just nu i Västerbotten. Enligt motionärerna strider detta mot de folkrättsliga konventionerna om mänskliga rättigheter som exempelvis det som står i FN:s konvention ILO 169.   

- Statens övergrepp på enskilda samers egendom kan aldrig överensstämma med dom konventioner och deklarationer som berör samer som folk, säger Lars Jonas Johansson från Tärnaby i ett pressmeddelande.

Försvårar historisk dokumentation

I motionen framför sametingspolitikerna att en konsekvens av kojbränningarna är att det blir svårare att göra historisk dokumentation samt hävda de traditionella näringarna.

Därför kräver motionärerna att sametinget ska följa upp och agera enligt tidigare antagna beslut om bevarande av samiska byggnader och kulturlämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".