Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

För liten satsning på samiska språket

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 14.39

Det samiska språket hotas av att det satsas för lite pengar på att bevara och utveckla samiskan, anser många inom den samiska forskarvärlden. Flera samiska språk kan komma att försvinna helt.

Nu lämnar dessutom Mikael Svonni, den enda professorn i samiska språk Sverige och tar jobb i Norge där man satsar mer på samiska.

– Sammantaget är det en väsentligt bättre miljö för samisk språkforskning och språkundervisning i Tromsö. Det är det som lockar mig, säger han.

Idag är det en fjärdedel, knappt 20 000 av 80 000 samer i Norden, som kan samiska, enligt Sametingets officiella siffror. Men det finns ingen tillförlitlig utredning gjord.

Idag finns två universitet där man kan läsa samiska. Umeå och Uppsala och även professor Lars-Gunnar Larsson som tagit hand om samiskan i 26 år i Uppsala väljer nu att flytta till Norge för att forska om samiska språk.

Umeå universitet har ansvaret för högre samiska studier i Sverige. Där har man länge haft resursbrist. Systemet med att få betalt för varje elev gör samiska kurser till en förlustaffär för Umeå universitet.

I Norge däremot satsas det mer pengar, säger Mikael Svonni.

– I Umeå är det nästan som att man känner sig som en belastning för universitetet eftersom vår verksamhet går med underskott varje år, säger han.

Det är inte bara i forskar- och universitetssfärer det satsas mer på samiska i Norge.

36 miljoner kronor har norska Sametinget att fördela till språkinsatser medan Sametinget i Sverige har tre språkkonsulenter och en översättare.

Det märks, säger Mikael Winka, som är forskarassistent vid Umeå universitet.

– I dagens Sverige märker man i stort sett den totala avsaknaden av information om samer i både skolan och lärarutbildningen. Jag tror inte att de som blir lärare får mycket information om samer, säger han.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".