Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

"Jublande steg mot ökat samiskt självbestämmande"

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 10.21
Lars Wilhelm Svonni, ordförande i självbestämmandekommittén. Foto:Maria Unga

Förändra grundlagen så att sametinget får större makt. Det förslaget kommer från sametingets självbestämmandekommitté, som vill att sametinget blir ett renodlat folkvalt organ med ökat självstyre i likhet med kommunerna.

Sametinget är idag både folkvalt organ och myndighet underställd regeringen. Men Svonni menar alltså att sametinget ska vara enbart ett folkvalt organ underställt samma regler i grundlagen som kommunerna.

Det skulle ge större självstyre, enligt Svonni som anser att det finns områden där samerna själva kan fatta bättre beslut än regering och riksdag, till exempel inom rennäringen, språket och markutnyttjande.

– För sametinget skulle det vara ett jublande steg mot ökat samiskt självbestämmande, säger Lars Wilhelm Svonni, ordförande i självbestämmandekommittén.

Utan beslutanderätt
Enligt Svonni så är sametinget idag en myndighet utan beslutanderätt. Förra hösten fick sametinget ta över delar av den statliga rennäringsförvaltningen. Men det är bara ett litet steg på vägen mot självbestämmande, menar Lars Wilhelm Svonni.

– För att sametinget ska kunna blir enbart ett folkvalt organ måste man göra förändringar i grundlagen, det måste framgå av grundlagens regler att sametinget hanteras underställt lagarna och inte underställt regeringen som i dag, säger Svonni.

Gott hopp
Sjävbestämmandekommittén har bråttom med sitt förslag eftersom man vill kunna påverka den statliga grundlagsutredningen som ska vara färdig till årsskiftet. Men till att börja med så måste förslaget godkännas av sametingets plenum i Sundsvall i maj, säger Svonni.

– Skulle plenum uttala stöd för den riktningen vi föreslår, ja då finns det gott hopp om att Sveriges regering och Riksdag åtminstone börjar titta på vad det är vi föreslår, säger Lars Wilhelm Svonni.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".