Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härjedalen

Statliga vinster kan lösa renbetestvist?

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 08.06

Statens vinster från skogen, malmen och vattenkraften kan lösa den segslitna tvisten om renbete på de privata skogsmarkerna i Härjedalen under vintern.

Det hoppas åtminstone parterna i tvisten om renbete som pågått i Härjedalen i 18 års tid.

Samebyarna i Härjedalen stod inför ett omöjligt problem i april 2004 när domen vann laga kraft som innebar att renägarna inte hade någon sedvanerätt till renbete på de privata skogsmarkerna.

- Utan mat svälter renarna ihjäl, och då dör rennäringen, konstaterar Anders Kråik i Handölsdalens sameby.

Regeringen insåg allvaret och tillsatte förre LRF-ordföranden Bo Dockered som förhandlingsman, men han lyckades inte få parterna att komma överens.

Överens om det mesta
Under Jordbruksverkets ledning med stöd av länsstyrelsen i Jämtland har förhandlingarna fortsatt.

-Förhandlingarna har kommit så långt att parterna är överens om det mesta. Inklusive det faktum att rennäringen inte orkar bära de årliga arrendekostnaderna på totalt cirka 1,5 miljoner kronor, säger Kristina Jonsson på länsstyrelsens rennäringsfunktion i Jämtland.

Det är markägarna som med stöd av domen har rätten på sin sida och kan kräva såväl skadestånd för de skador som de betande renarna orsakar på skogen och de har även rätt till arrende för att upplåta sin mark till renbete.

-Samebyarna har via en förlikning fått rätt till vinterbete på skogsbolagens marker, som utgör 70 procent av skogsarealen i Härjedalen. De privata markägarna har under processens gång enats om ett arrende på fem kronor per hektar. Beroende på hur stora arealer som behöver tas i anspråk lär den årliga kostnaden bli mellan 800 000 kronor och 1,5 miljoner kronor, säger Tage Fjellner, en av markägarnas talesmän, till TT.

Statliga bolagsvinster
 
-Vi klarar inte av att bära arrendekostnaderna, då blir rennäringen en ren förlustaffär och då hotas hela näringen, säger Anders Kråik.

Parterna sätter nu sitt sista hopp till att staten ska kunna gå in och finansiera arrendeavgifterna.

-Vi är medvetna om att det kan vara svårt för staten att sticka till pengar eftersom det kan uppfattas som en otillåten subvention av näringen. Men de statliga bolagen som Sveaskog, Vattenfall och LKAB har genom åren fått stora vinster på råvaror och tillgångar som finns i området, därför vore det bra om staten satsade på en fond som skulle ge stöd till rennäringen och andra småföretag som är verksamma inom exempelvis turistnäringen, säger Tage Fjellner.

I början av maj kommer företrädare för parterna och de som ansvarar för förhandlingarna att träffa ansvariga inom regeringen för att diskutera situationen.

-Finansieringsfrågan måste lösas. Vissa idéer finns, men det lär inte bli lätt att hitta en varaktig lösning, säger Kristina Jonsson, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".