Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Frågan om vem som har rätt till markerna ska lyftas

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 07.22

Nu vill centerpartiet i Kiruna bilda en ideell ”markanvändningsgrupp”. Gruppen ska jobba för att förbättra möjligheterna att investera och bygga i Kiruna kommun. Men från samiskt håll finns frågetecken om hur demokratisk nätverket är.

Stefan Thornberg, centerpartistisk riksdagsledamot, är en av flera som centern i Kiruna har involverat i nätverket ”markanvändningsgruppen”.

– Det finns ju en konflikt om användandet av mark och vatten och jag tror att enda sättet att lösa den frågan är att få ett samtal och en dialog, för jag upplever nu att man från ömse sidor pratar förbi varandra, säger Stefan Thornberg.

Investeringar stoppas
Enligt företrädare för centerpartiet i Kiruna så är det många investeringar som stoppas i Kiruna på grund av tvister om vem som har rätt till marken.

Under en presskonferens i Kiruna i veckan hävdade Gunnar Selberg, centerpartist och turistföretagare att rennäringen är ett av problemen när det gäller nyetablering av till exempel turismverksamhet.

Vill starta dialog
Nu vill partiet genom nätverksarbetet få kommunen att till exempel detaljplanelägga områden så att turistnäringen kan utvecklas, och att områden som nu är avsatta för rennäringen ska ses över.

Centerpartiet har redan nu varit i kontakt med Sametinget, Företagarna och Kvänlandsförbundet för att väcka opinion för att få en dialog i markanvändningsfrågan.

Tror på lösningar
Ragnhild Svonni, gruppledare för sámilistu i Kiruna kommun, säger att det alltid är positivt med dialog mellan olika intressenter. Men till nätverket ”markanvändningsgruppen” ställer hon sig frågande.

– Alltså vilken sameby vill sätta sig med till exempel kvänlandsförbundet och diskutera markanvändning, då ska man göra det mellan direkt berörda parter. För jag tror på att lösningar, att man kan hitta lösningar i de allra flesta fall. Men man kan inte tillgodose den enskilda turistentrepenörens alla behov, säger Ragnhild Svonni.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".