Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot försenade beslut om startstöd för företagare

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 08.12
Lars-Ove Jonsson, sametingets näringschef

Renägarförbundet riktar kritik mot sametinget eftersom det dröjer så med beslut om startstöd till renskötselföretagare. Sametinget har fått in totalt 40 ansökningar om startstöd under det senaste året - men ännu har inga beslut fattats.
– Det är inte godtagbart, säger Renägarförbundets vice ordförande Ellen Omma.

Som mest kan man få 250 000 kronor i startstöd och Ellen Omma menar att den långa väntetiden för dom sökande kan få konsekvenser.

– En del kanske tappar lusten att fortsätta och känner sig motarbetad, det kan ju påverka på många sätt, säger Ellen Omma.

Nytt system
Tidigare sköttes startstöden av länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Och sametingets näringschef Lars-Ove Jonsson menar det tagit tid att anpassa nya system från tre länsstyrelser till sametinget och därför har besluten dröjt.

Dessutom säger Jonsson att startstöden betalas ut från ett nytt landsbygdsprogram och det tekniska hanteringssystemet har inte varit gjort för sametinget.

– Dåligt förberedd är man väl alltid inför ett nytt system, men eftersom det är ett nytt system för jordbruksverket också som är ytterst ansvariga för det också så tror jag inte att vi hade kunnat vara mer förberedda heller, säger Lars-Ove Jonsson.

Inte acceptabelt
Och han tycker inte heller att det är acceptabelt att beskeden tar så lång tid.

– Nä, jag kan ju säga att det inte är det, men nu är det ju så tyvärr, säger Lars-Ove Jonsson.

Ellen Omma säger sig förstå problemen - men hon tycker ändå att sametinget kunde ha skött saken bättre.

– Självklart så tycker jag att de som har sökt borde få information om det här varför det har dröjt, om man inte får veta någonting så undrar man ju vad dom sysslar med där, och det känns ändå inte riktigt godtagbart att det ska ta över ett år innan man får veta någonting, säger Ellen Omma.  

Näringschefen Lars-Ove Jonsson säger att beslut om startstöden för 2007 ska fattas inom ett par veckor.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".