Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron

Lite pengar kvar till startstöd för renskötselföretag

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 07.46
1 av 2
2 av 2
Lars-Ove Jonsson kan skaffa fram mer pengar

Sametinget har för i år bara kvar 800 000 kronor till startstöd för renskötselföretag. Orsaken är att hela 2 miljoner delades ut till 2007 års ansökningar. De pengar som finns kvar räcker inte på långa vägar för årets ansökningar.

Totalt 16 stycken ansökningar om startstöd har hittills i år kommit till sametinget. Med tanke på att startstöd ges med 250 000 kronor så kanman snabbt räkna ut att 800 000 kronor inte räcker långt. Men näringslivschefen på sametinget Lars-Ove Jonsson säger dock att man kan vaska fram mer pengar om det behövs.

- Ja, vi har den möjligheten men när vi når ett visst tak så måste vi få ett godkännande av jordbruksverket.

Omfördelning

Genom det så kallade landsbygdsprogrammet ger jordbruksverket sametinget pengar till olika stödåtgärder för rennäringen. Exempelvis kompetensutveckling och startstöd till renskötselföretag.

Jonsson menar att det här går att fördela om pengar från åtgärder som har få ansökningar, till exempel kompetensutveckling, till åtgärder som har många ansökningar, som startstöd. Dessutom kan man i förväg fördela pengar från 2009 års pott till i år.

I startstödspotten har det funnits totalt 2.8 miljoner för 2007 och 2008. Men merparten har alltså delats ut till fjolårets ansökningar. Därför är det bara 800 000 kvar för i år. För att få startstöd ska man ha registrerat eget företag och lämna in en detaljerad handlingsplan, då kan man alltså få 250 000 kronor.

Värdering

I fjol var det 27 ansökningar och det var åtta av dom som fick pengar. Sametinget gör i besluten en värdering av vilka ansökningar som anses ha bäst förutsättningar. I år har det hittills kommit in 16 ansökningar och den här månaden ska sametinget fatta beslut om vilka som får startstöd.

- Vi måste då titta på ansökningarnas kvalitet först och främst och om vi tycker att det är många som håller hög kvalitet så får vi försöka omfördela ännu mer pengar till 2008, säger Lars-Ove Jonsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".