Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pajala

Sameby förhandlar direkt med gruvföretag

Publicerat fredag 5 september 2008 kl 09.35

Pajala kommun har inte kontaktat Muonio sameby i planeringsarbetet gällande dom nya gruvorna i kommunen. Nu för samebyn istället direkta diskussioner med gruvbolaget.

Muonio samebys ordförande Tomas Sevä menar att det är viktigt att vara med från början i planeringen vid öppnadet av en gruva och därför har man kontakt med gruvföretaget.

Gruvverksamheten som företaget Nortland Resources planerar i Pajalområdet hyllas av kommunledningen som hängivet engagerar sig. Men trots att gruvorna kommer att ligga inom Muonio samebys renbetesmarker så har kommunen ännu inte kontaktat samebyn.

Gruvdirektörer på besök

Därför har samebyn istället tagit kontakt direkt med gruvföretaget, något som visat sig lyckat. Tomas Sevä berättar att man har har haft hela företagsledningen på besök under sommarens kalvmärkning.

- Vi ville ju att de här direktörerna skulle få lära sig om hur renskötseln fungerar i vår sameby.

Tomas Sevä säger att responsen från gruvföretaget varit bra och att det nu finns en förståelse mellan parterna.

Ekonomisk ersättning 

Samebyn och gruvföretaget håller på att färdigställa ett avtal för marknyttjande inom samebyn. Avtalet innehåller bland annat delar där samebyn kan få ekonomisk ersättning för intrång på renbetsmarkerna. Mer än så kan inte parterna i dagsläget säga om avtalet.

”Ingen muta”

Jonas Lundström är kommunikationsdirektör för gruvföretaget och han säger att det känns viktigt att ta hänsyn till rennäringen vid en sådan här exploatering.

- Vi vill så långt som det är möjligt försöka anpassa vår verksamhet så att den stör rennäringen så lite som möjligt.

Är det inte bara ett sätt att muta samebyn så att de inte klagar?

- Absolut inte, vår utgångspunkt är att så långt som möjligt prata väldigt öppet om hur vi ser den här verksamheten växa fram och ta emot och ge synpunkter utan att behöva ha konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".