Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametingets före detta kanslichef generaldirektör i Skogsstyrelsen

Publicerat fredag 5 september 2008 kl 10.00

Lena Häll Eriksson utsågs på torsdag till ny tillfällig generaldirektör för Skogsstyrelsen. Nuvarande generaldirektören, Göran Enander har fått sparken. Fackförbundet ST ifrågasätter avsättandet av Enander.

Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson tillför Lena Häll Eriksson, Skogsstyrelsen god ekonomisk kompetens och stor erfarenhet av myndighetsledning. Och att det gör henne väl lämpad att arbeta med att åtgärda de brister som finns med Skogsstyrelsens ekonomi.

Brister inom Skogsstyrelsen

Bakgrunden till bytet av generaldirektör är att Riksrevisionen lämnat in en revisionberättelse där flera allvariga brister hos Skogsstyrelsen har belysts. Bland annat bristande ekonomisk uppföljning och bristande intern styrning och kontroll.

Skogsstyrelsen har därefter tagit fram ett ambitiöst åtgärdsprogram för att komma till rätta med dessa brister. Men en uppföljning av åtgärdsprogrammet visar att delar av bristerna fortfarande kvarstår samtidigt som det föreligger risk för ett starkt negativt ekonomiskt resultat för 2008.

Facket kritiskt

Fackförbundet ST köper inte motiveringen till varför Göran Enander fått sparken.

- Den ekonomiska situation som Riksrevisionen kritiserade i våras har regeringen varit fullt införstådd med. Enander har enbart fått positiva signaler och blivit uppmanad att fortsätta på samma sätt, säger ST:s ordförande Annette Carnhede, till TT.

Carnhede är orolig för att den verkliga orsaken till hans avgång är att han varit starkt drivande inom miljöområdet och att det här beslutet kan innebära en backlash för miljön.

Lena Häll Eriksson är idag generaldirektör på Justitiedepartementet. Hon har tidigare varit bl a, tf. kanslichef på Sametinget 2005. Lena Häll Eriksson har även varit generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen (2003-2004) och generaldirektör för Migrationsverket (1996-2003).

Tidigare generaldirektör Göran Enander går vidare som generaldirektör i Regeringskansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".