Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renbetesförslag faller

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 07.57
1 av 2
Samefondens ordförande Lars-Wilhelm Svonni säger nej.
2 av 2
Stefan Mikaelsson

Samefonden tänker inte betala arrendeavgifter för renbete i Härjedalen. Därmed faller jordbruksverkets förslag på hur man ska lösa renbetsproblematiken.

Samefonden tänker inte gå in och finansiera hälften av samebyarnas kostnader för betesarrende till markägarna, såsom jordbruksverket föreslår.

Samefondens ordförande Lars-Wilhelm Svonni hänvisar till beslut av både sametinget och samernas riksförbund.

- Det är två tunga instanser som gett oss rådet att inte betala arrendekostnader i Härjedalen och det ska mycket till om samefonden ska obstruera mot det, man ska komma ihåg att vi är valda av sametinget, säger Svonni.

Finansiering nyckelfråga

Genom domstolsbeslut så har samebyarna förlorat rätten till renbete på privata marker och måste därför förhandla fram betesavtal med markägarna.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen lett förhandlingarna mellan markägare och samebyar och nu lämnat in sin slutrapport. En av huvudfrågorna är hur mycket samebyarna ska betala för att få nyttja markerna och hur det ska finansieras.

Vinster från skogsbruk

Jordbruksverket räknar med att markarrendet kommer att kosta 1,5 miljoner per år och föreslår att samebyarna själva ska betala hälften och samefonden hälften.

Vinster från skogsbruk på renbetesfjällen i Jämtland har sen början av 60-talet, enligt regeringsbeslut, tillfallit samefonden. Det är de pengarna som nu föreslås gå till att betala arrendet.

Men i dagsläget är det alltså inte aktuellt för samefonden eftersom både sametinget och samernas riksförbund redan förra året sagt nej till det.

Befarar följder

Stefan Mikaelsson, ledamot i samefonden, ser dessutom en fara med att betala arrende för renbetesmark.

- Eftersom man då ger ett incitament att det här också kan användas på övriga platser i Sápmi och det kan uppmuntra markägare att kräva arrendeavgifter på andra håll, säger Mikaelsson.

 

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".