Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Marknadsbesök kostade Sametinget 55 000 kronor

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 13.52
Den nya jorbruksministern Ann-Christin Nykvist besökte Jokkmokks marknad i år. Värd för besöket var Sametinget. Total kostnad: 55 000 kronor. Pengarna ska tas från Sametingets budget för ett nationellt informationscentrum om samer.
Det var ett digert program som jordbruksministern Ann-Christin Nykvist med följe bjöds på när hon besökte Jokkmokks marknad i februari. Hon anlände till Jokkmokk på fredagen och då bjöd Sametinget på lunch på sameskolan för ett sällskap på 18 personer - det här kostade 1280 kronor. Därefter fortsatte dagen med ett seminarium där temat var Partnerskap och dialog. Föreläsare var historikern Lennart Lundmark och fred- och konfliktsforskaren Peter Wallensteen. Dessutom presenterades ett gemensamt projekt som heter Dialog och samverkan mellan familjeskogsbruk och rennäringen - det här projektet drivs av Samernas riksförbund och Lantbrukarnas riksförbund. Seminariet avslutades av jordbruksministern Ann-Christin Nykvist. Middag för 33 personer Kvällen avslutades med middag för 33 personer på Restaurang Ájtte. Av dessa 33 var nio make eller maka till någon av inbjudna gästerna. Bland annat så hade jordbruksministern med sig sin man och två av hennes tjänstemän hade också med sig sina respektive på middagen. Den totala kostaden för middagen blev 18 507 kronor och det här betalade alltså sametinget. Ny middag på lördag På marknadslördagen fortsatte aktiviteterna med en träff med samebyarna i Jokkmokk och besök på Samernas utbildningscentrum. Därefter bjöd Jokkmokks kommun på lunch och på eftermiddagen deltog ministern i renkapplöpningar på Talvatissjön. På kvällen fick jordbruksministern lyssna på marknadskonserten och även detta avrundades med middag, den här gången på hotell Gästis. Nu var det bara ministern och hennes man, två tjänstemän på departementet, sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer samt konstnären Lars Pirak som bjöds av Sametinget. Kostnad för den här middagen blev 3 052 kronor. Dessutom delade Sametinget ut nio presentlådor med förädlat renkött åt artisterna vid marknadskonserten -kostnad 1900 kronor. Informationspengar betalar Till det här kan läggas kostnader för flygbiljetter, boende och arvode för Lennart Lundmark och Peter Wallensteen som föreläste under seminariet på fredagen. De här aktiviteterna under Jokkmokks marknad kostade alltså Sametinget drygt 55 000 kronor och pengarna kommer att tas från budgeten för det det samiska informationscentrumet som sametinget fått i uppdrag av regeringen att bygga upp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".