Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
UBMI

Samisk kultur viktig anser kulturchefen

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 07.14
Fredrik Lindegren och kommunalrådet Marie Louise Rönnmark jublar efter beskedet om att de gått vidare i kulturhuvudstadskampen. Foto: Scanpix/Anders Wiklund

Umeå kommuns kulturchef Fredrik Lindegren menar att den samiska kulturen är en viktig del i Umeå kommuns satsning på att bli europas kulturhuvudstad 2014.

Umeå och Lund har utsetts till finalister i kampen om att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Kommunens kulturchef Fredrik Lindegren var på plats i Stockholm och fick tillsammans med övriga kommunföreträdare svara på frågor från en jury som senare utsåg Lund och Umeå till finalister.

En av de första frågorna från juryn handlade om den samiska kulturen: Hur ska alla samer känna att de är en verklig del i kulturhuvudstadsåret?

Prioriterat område
När sameradion ställer samma fråga till Lindegren säger han att den samiska kulturen är ett av åtta särskilda områden som kommunen lyfter fram i sin ansökan till kulturhuvudstadsåret.

Samtidigt menar Lindegren att vad gäller alla dessa områden så handlar det också om att frågorna måste drivas av människor som är initierade och engagerade i frågorna.

- Vi har ju arbetat med sameföreningen i Umeå, bland annat under samiska veckan.

Eget engagemang
Lindegren öppnar även för fler samiska projekt nu när kommunen gått vidare i kulturhuvudstadskampen, även om han inte preciserar exakt vad det handlar om.

- Men i första hand måste man ju hitta dem som vill vara med och driva det här.

Lindegren motsätter sig skarpt argument om att kommunen skulle använda sig av den samiska kulturen bara för att nå framgång i kulturhuvudstadskampen.

- Samiska kulturen är ju en aktiv del i Umeås kulturliv och det måste också lyftas fram, säger Fredrik Lindegren som menar att det är viktigt att arbetet gällande den samiska kulturen är förankrat i bland annat sameföreningen där kunskaperna finns.

- Ja, det är ju helt avgörande.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".