Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sameskolan behöver tydligare kursplaner"

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 09.50
Britt-Inger Tuorda. Foto: Elin-Anna Labba.

Fler nationella prov och nya skolplaner. Det är en del av innehållet i den proposition som regeringen har överlämnat till riksdagen. ”Det behövs tydligare skolplaner på sameskolan där det bättre måste framgå hur man ska jobba för att uppnå skolans mål”, säger Britt-Inger Tuorda, lärare på sameskolan i Gällivare.

I regeringens proposition handlar mycket om tydligare kunskapskrav i skolan. Fler nationella prov är en del, men där ingår också nya skolplaner som definierar vad skolan har för mål.

Och vad det gäller skolplaner har också sameskolstyrelsen en del att göra, menar Britt-Inger Tuorda. För i det lilla dubbelvikta A4-papper som utgör deras skolplan i dag står det att sameskolan ska vara en skola för samiska språk och samisk kultur. Men man talar inte hur man ska uppnå det.

Britt-Inger Tuorda efterlyser en skolplan som går att dela ut till föräldrarna och som är ett tydligt styrdokument för dem som jobbar på skolan, där det framgår vad sameskolan ska arbeta med.

– Vad krävs? Om jag har en verksamhet som har samiskt språk och kultur som mål, hur ska jag uppnå det? Vad är det för personal jag behöver? Och de måste också titta på den personal som finns, vad det är för slags fortbildning vi behöver.

– Jag kan inte tala för alla lärare på alla enheter, men som det är nu känns det inte som att vi kan jobba såsom vi skulle vilja göra, säger Britt-Inger Tuorda.

I dag ligger mycket på lärarna själva, och det behövs mer diskussion mellan dem och skolledningen, menar hon. Det behövs mer pengar, för att kunna anställa fler samiska lärare, men också ett tydligare samiskt innehåll i skolan. Till skillnad från många friskolor, som också har starka profileringar, saknar sameskolan enligt Britt-Inger Tuorda en diskussion om hur de ska nå upp till sina mål.

– Självklart måste vi också följa med i svängen, vi är en minoritetsspråksskola med samisk profilering.

Sameskolstyrelsen ordförande Monica Harr Sandström vill vänta med att kommentera tills hon satt sig in i frågan.

 

 

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".