Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UBMI

Bakslag för Ubmejen Biejvieh

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 07.06

Såhkie, Umeå sameförening hade tänkt sig ett storstilat 10-årsjubileum av samiska veckan, Ubmejen Biejvieh i början av mars. Men istället för att få mer pengar till satsningen så har man tappat flera stora sponsorer. ”Det hade jag inte väntat mig”, säger Såhkies ordförande Mikael Lindblad.

Med pompa och ståt hade Såhkie tänkt fira att Ubmejen Biejvihe nu arrangeras för tionde året. Men nu är det osäkert om sameföreningen orkar med det där extra som förväntas av ett 10-årsjubileum kräver. I och med att flera stora sponsorer dragit sig ur så har Såhkie tappat över 400.000 kronor i stöd.

– Vår budget halverades inom väldigt kort tid, säger Mikael Lindblad

En av de största sponsorerna dom senaste åren har varit Balticgruppen i Umeå, med 300.000 kronor i bidrag per år. Men nu blir det ingenting alls.

Drar in flera stöd
Staffan Ling på Balticgruppen säger till sameradion att man under många år tagit ett stort ansvar för att stötta kulturen i umeå.

– Från kommunens sida har vi inte fått särskilt mycket uppskattning och i en tid med finansiell oro så behöver balticgruppen se över hur man använder sina stödpengar, säger Ling som även menar att det är dags att andra företag i Umeå tar ett större ansvar för kulturlivet.

– Det är inte bara samiska veckan som drabbas utan balticgruppen drar in ett antal stöd tillsvidare, säger Ling, som betonar att det inte är avsett som kritik mot bidragstagarna.

Kulturhuvudstad i Europa
Men Mikael Lindblad har ändå inte gett upp hoppet om att få till en bra jubileumsvecka. Sameföreningen har ansökt hos kommunen om extra bidrag och Lindblad väntar sig ett positivt svar.

Lindblad menar att om kommunen bör bevilja extra bidrag om man menar allvar med att den samiska kulturen är en viktig del i ansökan om att bli europas kulturhuvudstad.

– Vi är viktiga för dem i deras ansökan, det är ett givande och tagande så jag förväntar mig ett beslut om extra bidrag, säger Lindblad.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".