Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen tar samefondens pengar

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 14.28
1 av 2
Stefan Mikaelsson i samspråk med jordbruksministern. (Arkiv) Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Magnus Kindbom, stabschef på jordbruksdepartementet

Trots kompakt nej från Sametinget, Samernas Riksförbund och Samefonden, så beslutade regeringen att använda samefondens pengar till att betala privata markägare i Härjedalen arrendeavgift för renbete på deras marker. ”Beklagligt”, säger samefondsledamoten Stefan Mikaelsson.

Genom domstolsbeslut så förlorade samebyarna rätten till renbete på privata marker i Härjedalen och måste därför förhandla fram betesavtal med markägarna.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen lett förhandlingarna mellan markägare och samebyar och lämnade även en slutrapport med förslag på hur man skulle lösa arrendefrågan i Härjedalen. Och det är den rapporten regeringen tagit fasta på.

Hänvisar till urfolksdeklarationen
Jordbruksverket räknade med att markarrendet kommer att kosta 1,5 miljoner per år och riksdagen klubbade igenom i måndags att det var i sin ordning att ta hälften av summan från samefonden. Trots att ledamöterna sagt nej till det tidigare.

– Jag hade förväntat mig att regeringen som stöttat FN:s urfolksdeklaration hade agerat i enlighet med vad urfolksdeklarationen stipulerar och andan i densamma, så det här kan jag bara beklaga, säger Stefan Mikaelsson, sametingsledamot för Vuovdegat och ledamot i samefonden.

Dom samiska ledamöterna i Samefonden har tidigare aviserat att dom avgår om regeringen negligerar samefondens beslut att inte bevilja medel från samefonden till att betala privata markägare i Härjedalen för arrende av renbete. Och Mikaelsson verkar beredd att fullfölja det.

– Ingen post är mig så kär så att det kan godtas ett sådant här beteende från regeringens sida.

Vill ge möjligheter
Sameradion har försökt få en kommentar från jordbruksminister Eskil Erlandsson. Men i vanlig ordning blir vi hänvisade till stabschefen på jordbruksdepartementet Magnus Kindbom.

– Regeringen har valt att ta detta steg för att ge möjlighet att hitta en lösning som gör att människor kan börja se framåt och få ett slut på den här historien som varit, och då har vi valt att gå vidare trots de diskussioner som varit tidigare, säger Kindbom.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".