Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sapmi

Samlar namn för återlämning av kvarlevor

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 16.02
Rose Marie Huuva. Foto: Per-Josef Idivuoma

Just nu pågår en landsomfattande namninsamling som kräver att Sametinget arbetar för att alla samiska kvarlevor återlämnas för återbegravning.

Författaren och konstnären Rose-Marie Huuva har tagit initiativet till namninsamlingen.
– Jag tycker att vi borde ta tillfället i akt nu eftersom regeringen är positiv och inte låta oss styras av museichefer eller forskare. Nu är det samernas krav som ska vara gällande, säger Rose-Marie Huuva.

Måste göras med respekt
Sametinget och Historiska museet har inlett förhandlingar om återlämnande av samiska kvarlevor, men Huuva är orolig för att inte alla mänskliga samiska kvarlevor ska återlämnas av museerna för en återbegravning. Enligt Huuva är det ett stort svek mot samerna om sametinget tillåter fortsatt forskning på dom samiska kvarlevorna.
Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer, tycker om idén med namninsamlingen och säger att det inte ska göras till en politisk konflikt.
– Vi ska inte göra en politisk konflikt av detta, utan måste kräva tillbaka kvarlevorna med respekt, säger Baer.

Respons för fullföljandet
Rose Marie Huuva håller med om att det måste göras med respekt, och Huuva vill avsluta detta så att Samerna får ett fint slut på det som man fått gå igenom. Huuva säger också att hon har fullt stöd till sitt arbete.
– Jag har fått mycket respons av de samer jag pratat, så jag känner att jag måste fullfölja det här och jag känner att mina förfäder pratar med mig, säger Rose Marie Huuva.

Namninslamlingen startade på fredag förra veckan, och det är fortfarande hur många namn Rose Marie Huuva lyckats samla in.

Kristina Nutti, SR Sameradion
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".