Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Krav på 100 miljoner kronor mer i rovdjursersättning

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 11.13
Foto: Per Ola Blind

Svensk rovdjurspolitik hotar rennäringens existens. Var femte ren i Sverige blir föda åt rovdjuren varje år.

Nu kräver sametinget närmare 100 miljoner kronor mer i rovdjursersättning till renägare.

Sametinget får 10 miljoner extra i ersättning för rovdjursdödade renar för år 2009, men det täcker inte de skador som dagens rovdjursstam orsakar rennäringen. Det behövs närmare 100 miljoner kronor, hävdar Sametinget.

- Om inte Sverige klarar av att betala sin rovdjurspolitik är målen för höga. Då måste rovdjurstammarna reduceras genom jakt och skyddsjakt, menar Carl-Gustaf Lundgren som är ansvarig för rovdjursfrågor i Sametingets styrelse.

Sametingets vice ordförande Anders Kråik håller med.

- Rennäringen är nationens enda näring som lever med en predation på sin produktion. Den statliga ersättningen täcker inte på långa vägar de verkliga förlusterna, säger Kråik.

Sverige har inte råd med de rovdjursstammar som man internationellt vill glänsa med. Istället låter man samerna och rennäringen bära den största kostnaden i en medveten förvaltningsstrategi för att nå de nationella målen.

Utifrån forskning och beräkningar som gjorts av bland annat Statens lantbruksuniversitet och rovdjursutredningen (SOU 2007:89) uppskattas de totala förlusterna till 20 % av renhjorden eller 56000 renar per år.

- Situationen är ytterst oroande, konstaterar Kråik och Lundgren. De växande rovdjursstammarna äter upp råvaran. Det slår hårt på tillväxt, lönsamhet och jobb i den yttersta glesbygden - inte bara för rennäringen. Även slakteribranschen, förädlings-, transport- och servicesektorn drabbas.

Sametinget föreslår att anslaget för rovdjursersättningar höjs till 145 miljoner för direkta förluster, istället för dagens 46 miljoner. Även kostnader för det merarbete som rovdjuren orsakar ska inräknas i ersättningen.

Med inräknade merkostnader borde anslaget uppgå till minst 227 miljoner. Med merkostnader som ökad arbetsinsats och negativa konsekvenser av avelsarbete borde varje dödad ren ersättas med 4 731 kronor, skriver Sametinget i ett pressmeddelande.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".