Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Regeringen vill införa reglerad jakt på varg och järv

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 13.33

Miljöministern Andreas Carlgren har idag gett uppdrag till Naturvårdsverket att se över hur reglerad jakt på varg och järv kan utföras. Dessutom ska Naturvårdsverket se över förutsättningar för att kunna plantera in vargar, och hur man kan flytta vargar från andra områden.

Bakgrunden är att etappmålen för antalet årliga föryngringar av varg och järv enligt gällande rovdjurspolitik nu har uppnåtts.

Det ena uppdraget rör utökade möjligheter till begränsad och strikt kontrollerad jakt på varg och järv, vilket hittills enbart varit möjligt att i fråga om så kallad skyddsjakt efter beslut av Naturvårdsverket.

Det andra uppdraget handlar om att föreslå lämpliga åtgärder för att stärka vargstammens genetiska situation.

- Det är viktigt att varg- och järvstammarnas storlek utvecklas i sådan takt att människor på landsbygden hinner anpassa sig till de nya förutsättningar som det innebär att leva med livskraftiga stammar av de aktuella arterna. Samtidigt ska vi i Sverige leva upp till våra nationella mål och internationella åtaganden, säger miljöminister Andreas Carlgren.

I riksdagsbeslutet om en sammanhållen rovdjurspolitik från 2001 anges att när etappmålen nåtts bör en förnyad bedömning göras om mål för arterna.

Etappmålen för varg och järv sattes till 20 respektive 90 föryngringar.

- Jag kommer att se till att en ny utvärdering inleds inom kort. För att få en bred förankring kring nya målformuleringar och åtgärder behöver denna process vara bred och inkludera olika intressen, säger Andreas Carlgren.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".