Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jokkmokk

Samiskprofilerad äldreomsorg i Jokkmokk

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 14.50

I veckan invigdes det samiskprofilerade äldreboendet i Jokkmokk. Och det är resultatet av många års arbete med att få till bättre vård för samiska äldre i kommunen.

Och istället för att klippa bandet, som är brukligt på en invigning, knöt Jokkmokks vice kommunalråd Karin Vannar ihop ett samiskt vävt band med ett svensk blågult.

Avdelningen Rosengård är en del av äldreboendet Kaitumgården i Jokkmokk. Inventarier från den för några år sedan nedlagda samiska avdelningen har flyttats dit. I ett skåp står samisk slöjd och på väggen hänger några tavlor av Nils Nilsson Skum.

Men den här gången handlar det inte om ett eget samiskt boende, utan om att det samiska ska vara en del av den övriga verksamheten. Det säger projektledaren Ann-Charlotte Sjaggo.

- Här bor samisktalande och icke samisktalande. Hur många beror på behovet och att man här mer än på andra avdelningar ska kunna ha möjligheten att bli bemött på samiska, säger Ann-Charlotte Sjaggo.

De äldre ska få samisk mat, och personal som behärskare språket. Och just språket är det mest betydelsefulla, menar Inger-Elin Blind som sen tidigare bor på den avdelning som nu fått samisk profil.

- Jag har ju lärt mig sedan jag föddes, att prata samiska.

Det är väldigt skönt att kunna göra det, de gånger det finns samiskatalande, säger Inger Elin Blind.

Personalen får nu också utbildning i samiska, för att kunna bemöta henne och andra äldre samer med några ord på deras eget språk. I projektet ingår också dagverksamhet på samiska en gång i veckan.

Men Inger-Elin är i dagsläget den enda som bor på avdelningen som talar samiska. Karin Vannar, som sitter i Jokkmokks kommunfullmäktige för partiet Samernas väl, menar dock att de i kartläggningar sett att det finns många samiska äldre som i dag inte nyttjar äldrevården, men som behöver ha den möjligheten.

- Den dag vi inte klarar oss ska vi kunna bo på en avdelning där vi blir bemött på vårt eget språk och där man förstår våra behov och vår kultur, säger hon.

Karin Vannar kallar Gieddi - äng, den nya avdelningen Rosengårds namn på samiska, för ett första steg mot bättre äldrevård. Men det är fortfarande mycket som återstår, menar Karin Vannar, Än finns till exempel inte samisktalande personal inom hemtjänsten.

- Tanken är ju att så småningom få mer samisktalande personal och fler samiska brukare.

Elin-Anna Labba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".