Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

Skyddsjakt på 4 lodjur i Njaarke sameby

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 09.00

Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på fyra lodjur inom delar av Njaarke samebys marker i Jämtland. Någon annan lämplig lösning än skyddsjakt finns inte, enligt Naturvårdsverket.

- Vi bedömer att samebyn har stora problem att klara en ordnad renskötsel och därför ser vi inte att det finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen och renskötarna har dokumenterat skador som kan anses vara omfattande och svåra att förebygga.

Under årets inventering har Länsstyrelsen dokumenterat 6 lodjursföryngringar, familjegrupper, som berör Njaarke. Därtill uppger samebyn att det är många enstaka, ensamma djur i området, men de ingår inte i inventeringen.

Nya siffror om stammen
Lodjursforskarna Henrik Andrén och Olof Liberg har på Naturvårdsverket gjort en bedömning av lodjursstammens storlek.

De bedömer att det fanns 310 föryngringar av lodjur vintern 2007/08.
Det är något över riksdagens miniminivå för lodjurstammen på 300 föryngringar.
Det är en ökning från tidigare år, men forskarna menar att en del av ökningen är en mellanårsvariation i stammens utveckling.

Ökning inom renskötselområdet
Det var 141 föryngringar inom renskötselområdet, en ökning från 97 vintern innan, samt 168 i övriga landet.

Förklaringen till den höga siffran inom renskötselområdet är att det var ett mycket gott år för lodjurshonor att föda ungar och för ungarna att överleva från födseln i juni 2007 till inventeringen i januari/februari 2008. Det här skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".