Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hänsyn till samiska rättigheter vid vindkraft

Publicerat tisdag 17 februari 2009 kl 11.51

Under Sametingets plenum i Åsele redovisades Sametingets syn på vindkraft i Sapmi. Bland annat sas det att sametinget har till uppgift att medverka i samhällsplaneringen och bevaka att samiska behoven beaktas.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer säger att Sametinget har en formell roll att yttra sig över tillåtligheten i större vindkraftsprojekt.

- Sen är det viktigt för vår del att lyfta fram och göra det samiska mer synligt. Idag är det väldigt dålig kunskap om samisk näringsverksamhet.

LArs-ANders Baer menar att det är viktigt att kommuner, exploatörer och regeringen blir medvetna om den samiska näringsverksamheten.

- Det är viktigt att sätta press på dom och att domä r tvungen att ta hänsyn och lära sig mer om dom samiska delarna och att det finns samiska rättigheter i dom här områdena, säger Lars-Anders Baer.

Respekteras inte dom samiska rättigheterna idag?
 - Tyvärr får man konstatera att det gör man inte av olika skäl. I vissa fall gör man det med berått mod och i andra fall är det brist på kunskap. I andra fall kan det vara att rättssystemet inte är gjort så att dom kan ta upp dom samiska aspeketerna. Beroende på omständigheter kan dom falla mellan stolarna, säger Lars-Anders Baer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".