Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
GÁRASAVVON

Eurospan kritiseras av forskare

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 10.42

Hälsoforskningsprojektet Eurospan kritiseras av forskare. Orsaken är den information som Eurospan gått ut med till de som deltar i undersökningen om syftet med studien.

Hälsoforskningsprojektet Eurospans information till de cirka 900 deltagarna i Soppero- och Karesuandoområdet får nu kritik från forskarhåll.

Anledningen är att Eurospan inte varit tydliga med att deltagarnas gener används för att undersöka uppkomsten av folksjukdomar.

Tidigare har vi berättat att personer som deltagit i Eurospan varit helt ovetandes om att det handlar om genforskning.

Juridikprofessor Kirsti Ström Bull, vid Oslo universitet, är kritisk till den bild deltagarna får av forskningens syfte.

– Man anmäler sig till detta utan att veta att det är ett genetiskt projekt. I samtyckarbrevet deltagarna undertecknar när dom kommer för lämna proverna, så nämns något om genetiska faktorer, men så som den informationen är formulerad får man inte någon bild av att det är den forskningen som presenteras på projektets webbsida. 

Får man göra på det sättet?

--Nej, efter praxis här i Norge och jag vill tro också i Sverige så är inte den informationen är god nog.

Så säger alltså juridikprofessor Kirsti Ström Bull efter att ha jämfört informationen på Eurospans webbsida med den skriftliga information deltagarna fått.

I Sverige skyddas forskningspersonerna av en lagstiftning från 2004. Professor Gisela Dahlquist vetenskaplig sekreterare vid den centrala etikprövningsnämnden, berättar utifrån ett allmänt perspektiv att enligt god forskningsetik ska deltagarna ska få hem information forskningens syfte innan för att ta ställning till medverkan.

– Normalt ska forskningspersonen informeras både skriftligen och muntligen. Det ska innehålla all den information en person rimligen kan behöva känna till för att kunna ta ställning till deltagande i projektet. Om analyserna avser gener så ska det framgå vilken eller vilka sjukdomar eller egenskaper som man avser att koppla till generna. Det är inget man bedömer att det kan slarvas över, säger Gisela Dahlquist.

Tidigare artikel:


Mer om forksningsetik:

 

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".