Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna vill stoppa renskötseln på privata marker

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 06.02
1 av 3
Lars Hermansson (till vänster) från Sverigedemokraterna debatterade renskötseln i Härjedalen med bland andra Per-Gustav Idivuoma från SSR.
2 av 3
Gottfrid Jonsson, kommunstyrelsens ordförande
3 av 3
Anders Kråik, ser positivt på kommunens inbjudan

Finns det någon framtid för rennäringen i Härjedalen? Det gick inte att enas om detta, när kommunalpolitiker, samt representanter för Sametinget och SSR samlades för debatt på årets Lopme Naestie fesival i Funäsdalen.

Sverigedemokraterna som är invalda i kommunfullmäktige vill inte att det bedrivs renskötsel på privata marker utifrån den lagakraftsvunna domen från 2004 - något renskötseln är beroende av för sin fortlevnad.

- Jag har en dom och så vitt jag förstår i Sverige så är det lagarna som gäller och enligt lagen här så får man inte bedriva renskötsel på privata marker, och det är en svaghet hos det svensk samhället att tolerera det här, säger Lars Hermansson från Sverigedemokraterna.

Efterlyser samarbete
Dom andra partierna valde istället att prata om möjligheterna för samexistens. Ordförande i Härjedalens kommunsytelsen, Gottrid Jonsson från socialdemokratiska efterlyser samarbete med Sametinget och önskade att fler samer var med i kommunens översiktsplaneringen:

- Vi har den här översiktsplaneringen. I dom fall där vi haft med samebyarna och diskuterat då tycker jag att vi har fått ett bra gehör för dom här frågorna. Men i endel har samebyarna inte deltagit, tyvärr. Jag kan inte tvinga någon till att representera samebyarna, utan dom måste komma själva. Det klart, det är svårt det här om dom känner sig slagna redan på förhand. men vi får väl skärpa till oss. Alla har ett ansvar, säger Gottrid Jonsson från socialdemokraterna

Positiv inbjudanAnders Kråik ser det som positivt att kommunen vill bjuda in till översiktsplaneringen.

- Det är ju jätteviktigt för det är där man kan påverka frågorna, just i beredningen med att lägga fram sakomständigheter, varför man vill att vissa beslut kan vara oförenlig med exemplevis renäringen, men också annan samisk verksamhet.  Då är det helt avgörande att man kommer med i beredningen i ett tidigt skede, säger Anders Kråik

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".