Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingsvaldebatt

Hur ska samebyn öppnas?

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 09.07
1 av 2
Sameradions sametingsvaldebatt
2 av 2
Stefan Mikaelsson, skogssamerna

De sex nuvarande partier i Sametinget är eniga om en öppen sameby, där dom nya medlemmarna ska få likvärdiga rättigheter.
Det var en av frågorna som debatterades i går på en debatt inför Sametingsvalet, som Sameradion arrangerat i går i Umeå.

En fråga som flitigt debatteras sedan sametinget startade 1993, gäller hur de icke renskötande samerna ska få rätten att fiska och jaga.
– Ja, dom nya medlemmarna i dom nya samebyarna ska antingen driva sina egna företag, det kan vara jakt och fiskeföretag, det kan vara turismföretag, säger Sara Larsson, ordförande i partiet Min Geaidnu.

Är företagande en förutsättning?

– Nej, det behöver det inte vara. Det kan också vara medlemmar vars behov är att vidmakthålla sin kultur, att kunna gå ut och ta upp en fisk eller två, för att kunna lära sina barn hur man tillreder en fisk. Det är också ett behov som ska tillgodoses.

Har dom mindre rättigheter än företagaren?

– Nej, dom har inte mindre rättigheter, alla samer ska på lika villkor vara med och bestämma hur rättigheterna ska nyttjas. Det bestämmer samebyn och Sametinget.

Stefan Mikaelsson från Skogssamerna, hur ser er öppna sameby ut?

– Vi ska inte göra dagens samebymedlemmar oroliga och nervösa över det som kan uppfattas som ett skräckscenario, flera hundra nya medlemmar i en sameby. Det skulle jag då aldrig acceptera i min egen sameby. Det som man ska klargöra direkt är att det finns för lite resurser och att vi måste skaffa mer resurser. Det är allts få mycket utlänningar i Sápmi som får jaga. Får samerna förvalta resurserna förvalta resurserna i Sápmi då blir det mer utrymme för icke-renägande samer att jaga och fiska till husbehov.

Ni tycker säkert likadant när det gäller att samerna ska förvalta resurser och så vidare. Men när det kommer till rättighetsfördelning, vem ska ha rätt och vem ska bestämma?

– Vi ska inte göra orätt mot dagens sameby medlemmar, men också icke-samebymedlemmar har rätt till husbehovs jakt och husbehovs fiske, säger Stefan Mikaelsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".