Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samers hälsa kartläggs

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 09.45

Nu ska hälsan kartläggas hos som samer är boende i Stockholm, Jämtlands samt Norrbottens län, både dom som är med i och dom som står utanför Sametingets röstlängd.

Anna Lena Suorra är doktorand vid institutionen för socialt arbete på mitthögskolan i Östersund och socionom. Hon har fått närmare 300.000  kronor i forskarstipendium för att kartlägga hälsan för de samer som står utanför sametingets röstlängd och som är boende i Stockholm, Jämtlands samt Norrbottens Län.
– Det handlar om svenska samers kulturella erfarenheter och hälsosituation. Exempelvis till vilken grad man upplever sig samisk och lyssnar på samisk musik, ser samiska TV program. Och så handlar det om icke-samiska nätverk.

Vem vände sig studien till?

– Den vände sig till samer i Stockholms, Jämtlands och Norrbottens län. Då har 1200 personer slumpmässigt valts ut och fått förfrågan om dom vill delta. Dessutom har annonsering gjorts i respektive lokaltidning, för att fånga in samer som står utanför röstlängden. Deras erfarenheter är lika viktiga att ha med i denna studie.

Hur kommer det sig att du väljer det här ämnet?

– Kunskapen i sig är viktig. Det är relativt lite forskning gjort och det finns därför utrymme att forska inom detta område. Och så är ju ämnet intressant och så har det efterfrågats kunskap inom detta område, bland annat från folkhälsoinstitutet.

Eftersom lite forskning är gjord inom detta område ser Anna Lena Surra det som viktigt att förutsättningslöst studera dom svenska samernas förhållande och hur det skiljer sig mellan olika samiska grupper.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".