Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EUROPADOMSTOLEN

Renbetestvist tas upp i Europadomstolen

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 11.18

Renbetestvisten i Härjedalen ska nu tas upp till prövning i Europadomstolen. Det blev klart nyligen när Europadomstolen lämnade prövningstillstånd för samebyarnas klagan. ”Det är positivt”, säger samebyarnas advokat Jan Södergren.

– Det är en otrolig lättnad för samebyarna att vi fått det här beskedet, säger Anders Kråik från Handölsdalens sameby.

Samebyarna förlorade efter domstolsprocesser mot markägare rätten till vinterbete på privata marker i Härjedalen.

Efter att högsta domstolen sa nej till att ta upp saken så gick samebyarna vidare till Europadomstolen med en klagan på fyra punkter.

Egendomsskydd
Man menar att rätten till vinterbete är en äganderätt och att brott mot egendomsskyddet har begåtts.

Vidare är man kritisk mot bevisbördan. Det vill säga att samebyarna varit tvungna att bevisa rätt till vinterbete trots att det är markägarna stämt dom inför domstol.

På tredje punkten framhåller samebyarna att bristande lagstiftning ledde till höga kostnader för processen, och i avsaknad av ekonomisk rättshjälp medförde det att samebyarna inte fick tillgång till en effektiv domtolsprövning.

Under fjärde punkten hävdar samebyarna också att bristande lagstiftning gjorde att det blev en alltför långsam handläggning. Det tog nästan 14 år från stämningsansökan till dess att Högsta Domstolen nekade prövningstillstånd 2004.

Ovanligt med prövning
Utifrån dessa punkter har Europadomstolen har inhämtat svenska statens syn på saken och nu bestämt sig för att ta upp två av de fyra delarna i samebyarnas klagan.

– Det är positivt, säger samebyarna advoktat Jan Södergren som poängterar att max fem procent av klagomålen tas upp till prövning i Europadomstolen.

Frågorna som ska prövas är det som gäller en effektiv domstolsprövning och den långa processtiden i domstolarna.

Hoppas på resultat
Samebyarna håller presskonferens om det här idag och innan dess vill Anders kråik inte säga mer om saken än att han hoppas att det får effekter att Europadomstolen tar upp saken.

– Det här är första gången i världshistorien som ett urfolk beviljas prövningstillstånd, det kan ju innebära att staten får börja fundera på sin urfolkspolitik på allvar.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".