Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MUONIO

Muonio sameby vill ha större självbestämmande

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 08.17

”Saken är tillräckligt utredd”, det anser Muonio sameby som inte ser några som helst hinder för samebyn att omvandlas från koncessionssameby till skogssameby.

I en skrivelse till regeringen begär Muonio sameby i Pajala kommun att samebyns status som koncessionssameby ska ändras till skogssameby.

– Vi vill ha ett självbestämmande över vår egen renskötsel, säger samebyns ordförande Tomas Sevä.

Muonio är i dag en så kallad koncessionsameby där ett antal samer har rätt att bedriva renskötsel. Men det får man endast göra efter att länsstyrelsen beslutat särskilt tillstånd för det.

Skötesrenägare
Tillståndet kan variera från ett år ända upp till tio år. Dessutom är det så att länsstyrelsen beslutar om vilka som ska bli skötesrenägare, det vill säga ta emot och sköta markägarnas renar.

Det här är något som Muonio sameby vill komma ifrån. Tomas Sevä menar att som skogsameby skulle villkoren förbättras för samebyns medlemmar.

– Vi får själv bestämma om vilka som ska bli skötesrenägare och vilka ungdomar som ska kunna bärja med renskötsel.

Vad händer då med icke-samers skötesrenar?

– Vi vill behålla skötesrensystemet precis som det är i dag men vi vill få ett självbestämmande över vilka vi tar in i samebyn, idag är det länsstyrelsen som beviljar rätten och bestämmer vilka som ska bli renägare i vår sameby.

Frågan är under beredning
Sametinget har i en utredning redan på 90-talet föreslagit att Muonio ska förändras till att mer likna en skogssameby, bland annat för att renskötarna ska slippa söka tillstånd för sin renskötsel.

– De har ingen anledning att neka det här, det finns två stora utredningar så det finns en förutsättning med färdiga material för att ta ett beslut.

Magnus Kindbom, stabschef på jordbruksdepartementet och politiskt sakkunnig med ansvar för same- och rennäringsfrågor säger att man jobbar med saken i samband med den samepolitiska propositionen.

– Jag tror också att antalet utredningar räcker, just nu jobbar vi med att samla propositionen där vi kommer att ett ställningstagande även i den här frågan.

När blir det klart?

– Om ett år, säger Magnus Kindbom.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".