Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JÄMTLAND

Turismen nära att slå ut rennäringen i fjällen

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 07.36

I takt med att turismen ökar i jämtlandsfjällen så ökar konflikten med renägarna. Fjällområdet är för begränsat menar Jonas Kråik, Handölsdalens sameby.

– Det finns inte ett område som är lungt, där renarna får ro, säger Jonas Kråik som menar att det inte finns kvar någon vildmark tillslut.

– Nu har vi snart ett nytt Åre här vid Storulvån, säger han.

Men Kråik menar att problemen ändå går att lösa mellan de olika aktörerna i området, men då krävs mer samarbete och större förståelse.

– Det kan ju inte bara vara så att ’de här lapparna dem slänger vi ut’, säger Kråik.

Diskussionen om vart renarna ska få beta kan tyckas vara oändlig. Men frågan har ställts på sin spets sedan samebyarna förlorat rätten till renbete i Härjedalen. Under de senaste åren har Handölsdalens sameby haft sina renar på hemmaplan även under vintertid och nu ska renarna samsas med turisterna i trakten kring Storulvån och Sylarna.

Misslyckats
Länsstyrelsen beviljar tillstånd för turistverksamheten i fjällen, men ska även ta hänsyn till den lagstadgade rättigheten att utnyttja renbetet.

Enligt rennäringschefen Kristina Jonsson har de misslyckats så här långt.

– Jag kan inte alls se att vi gjort det vi har kunnat, säger Jonsson som ändå menar att man från länsstyrelsens sida gör mycket och intensifierar jobbet.

– Men vi är inte nöjd så länge som det här inte fungerar riktigt bra, vi måste ta hänsyn till rennäringen och har kanske gjort det i för liten utsträckning.

Vad tycker du personligen är viktigast för länet?

– Att hitta en bra balans mellan rennäring och turism för båda grupperna måste få finnas på ett bra sätt, så vi måste hitta en bra balans.   

Agneta Nilsson, SR Jämtland
agneta.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".