Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMETINGSVALET

Kvinnor i minoritet hos Samelandspartiet

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 07.40
Ingrid Inga toppar huvudlistan, Lars Anders Baer finns på fjärde plats. Foto: Per-Josef Idivuoma

I ett utskick till väljarna inför sametingsvalet går Samelandspartiet hårt ut med att jämställdheten är en av de viktigaste frågorna. Partiet vill särskilt lyfta fram det kvinnliga perspektivet. Men på partiets vallistor är endast en tredjedel kvinnor.

Samelandspartiet ställer upp i valet med en huvudlista och två regionala listor, En för Norrbotten och en för Västerbotten/Jämtland.

Visserligen är det kvinnor på de tre första platserna på huvudlistan men av totalt 62 personer den listan är det endast 23 kvinnor.

Ungefär samma snedfördelning är det på dom två andra listorna. På norrbottenslistan är det bara en fjärdedel kvinnor, av 31 namn är åtta stycken kvinnor. Västerbotten/Jämtlandslistan är något bättre, där är det 12 kvinnor av de totalt 28 namnen.

Partiledaren Ingrid Inga hävdar dock att listorna inte speglar partiets jämställdhetspolitik.

– Nej, vi har ju kvinnor som jobbar i partiet väldigt bra, de syns inte i listorna men jobbar i partiet och det tycker jag vi ska vara glada för.

Ingrid Inga menar vidare det är de tio första namnen på listorna som är viktiga. Där är det ungefär hälften kvinnor på alla listor och Ingrid Inga menar att i mandatfördelningen efter valet så kommer partiet med stor säkerhet ha hälften kvinnor och hälften män bland sina ledamöter.

– Det är ju inte realistiskt att tro att alla våra 62 ledamöter på listorna kommer in i sametinget.

Men för ni en ärlig politik, eftersom ni framställer er som ett jämställt parti samtidigt som det bara är en tredjedel kvinnor på listorna?

– Jag tycker vi agerar ärligt, för det här en fråga som inte bara kvinnor ska stå för, utan även män och de män som finns på listorna är också beredda att driva de här frågorna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".