Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERBOTTEN

GPS vid bevakning av ren

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 07.59

Beviljade bygdemedel gör det möjligt för Vapstens sameby att testa ny metodik vid bevakning av renhjordarna. Nu ska renarna förses med GPS sändare.

Jon Mikkal Labba, ordförande i Vapsten berättar att han börjar arbetsdagen med att slå på datorn och då ser han hur renarna beter sig och var de befinner sig.

– Man ser om det är mycket rörelse och då vet man att det är störningar, antingen rovdjur eller andra saker och då kan man koncentrera sig på det området under dagen.

Vapsten har i dagsläget 30 stycken GPS-sändare på en av vintergrupperna och det verkar lagomt många enligt Labba.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra, säger han.

Gamla kunskaper
Jon Mikkal Labba berättar att man har valt att ha sändarna på stora vajjor, sändarutrustningen är ganska klumpig och då måste det enligt Labba vara stora kraftiga renar som bär dem.

Det är alltså en helt ny metod som är under utveckling inom renskötseln. Jon Mikkal Labba medger att man på det här sättet kan tappa kontakten med naturen och det traditionella sättet att bedriva renskötsel.

Men han menar samtidigt att de gamla kunskaperna om hur renarna beter sig i naturen inte alltid är användbara i dagens renskötsel eftersom naturen har förändrats.

– Naturen är så förändrad på grund av skogsbruket så att det går inte att säga mer hur renarna rör sig, på det här sättet får man en bättre inblick hur markerna ser ut och man är på olika områden från år till år och använder stora områden.

John Kuoljok
sameradion@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".