Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renägare anklagas för omfattande tjuvjakt

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 08.25
Skjuten björnhona. (Arkivbild) Foto: Kristina Nutti

”Samer anklagas för omfattande tjuvjakt!” Det är rubriken på en artikel på Jaktjournalens webbsida. Artikeln handlar om ett uttalande som Robert Franzén, rovdjursexpert på Naturvårdsverket gjorde nyligen. Franzén antyder att renägare olagligen dödat 14 björnar i bland annat Laponiaområdet.

Det var på årsmötet för Naturskyddsföreningens avdelning i Söderköping som Franzen hävdade att renägare i Norrbotten gjort sig skyldiga till omfattande tjuvjakt på björn.

– Vad jag säger nu och vad jag sa då är att dom här björnarna har försvunnit i stort sett allihop på vårvintern. Det finns också sådana fall där man sett att dom är förföljda av skotrar och då har inga andra rätt att färdas där med skotrar än renägare, säger Franzen till Sameradion.

Är det inte en fara när man jobbar på en myndighet som du gör, att leda tankarna på det här sättet?

– Jag beskriver den verklighet som har rått vid dom här tillfällena.

”Ryktesspridning”
Robert Franzén tycker inte att hans uttalande misstänkliggör alla renägare som björnmördare. Men renägaren Elisabeth Vannar Nejne håller inte med. Hon tycker att det hela känns som en illvillig ryktesspridning bakom ryggen på folk.

– Han borde istället jobba på ett seriöst sätt, ta kontakt med polis och göra utredningar och visar det sig att det inte att det framkommer något så ska man ju lägga ner det.

”Alla drabbas”
Elisabeth Vannar Nejne har sina renar i Laponiaområdet och tycker att uttalandet misstänkliggör inte bara renägare utan även samer. Hon tycker att det hela känns olustigt, speciellt för de som vistas i området som får leva med känslan omkring sig att man är misstänkliggjord för något brott.

– Det är ju inte bara en som misstänkliggörs, utan det blir ju en hel grupp, en hel yrkeskår som blir misstänkliggjorda. I slutändan är det ett helt folk också för de ser ju inte bara renskötare utan det är ju alla samer som blir infattade i det här, säger Elisabeth Vannar Nejne.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".