Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JOHKAMOHKKI

"Lärarbrist politisk fråga"

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 07.47

Att öka tillgången till utbildade samiska lärare är en samepolitisk fråga, menar Sameskolans rektor i Jokkmokk Carina Sarri. I Jokkmokk tänker föräldrar flytta barnen från samskolan till den kommunala skola, eftersom de anser att det saknas lärarkompetens på sameskolan.

Rektorn för sameskolan i Jokkmokk Carina Sarri fick i SVT:s Oddasat reda på att det finns föräldrar på skolan som tänker flytta barnen till den kommunala skolan. Carina Sarri medger att det behövs högre kompetens bland lärarna och enligt henne så ligger ansvaret på de samiska politikerna i sametinget.

– Sametinget måste arbeta på allvar med utbildningsfrågor och se till att det finns möjligheter för unga att välja utbildning för att bli lärare på sameskolorna.

Beklagar
Carina Sarri har inte fått något muntligt eller skriftligt besked av föräldrarna som tänker byta skola och Sarri menar att innan det så kommer inget att hända innan ett besked kommer. Samtidigt så beklagar hon föräldrarnas saknad efter kompetens.

Sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström säger att det är upp till föräldrarna att välja vilken skola barnen ska gå, men att sameskolan måste erbjuda den bästa läran som man kan. Även Harr Sandström har hört om detta enbart via media, och hon tycker också att det är beklagligt.

– När föräldrar säger att det saknas pedagoger, så jag kan bara beklaga och jag tycker att det är förfärligt synd att det är så.

Möten med utbildningsdepartementet
Både Harr Sandström och Sarri menar alltså att det finns för få utbildade samiska lärare med både språk och lärarkompetens. Enligt Harr Sandström så är det något som sameskolstyrelsen försöker förbättra varje gång man träffar utbildningsdepartementet.

Monica Harr Sandström menar att departementet måste jobba mer för kompetenta samiska lärare.

– Någonting måste man göra för att säkra lärartillgången för sameskolorna.

 

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".