Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturvårdsverket beklagar Franzéns uttalande

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 08.11

”Det är beklagligt”, så kommenterar Naturvårdsverkets avdelningschef Susanna Lövgren uttalandet där Robert Franzén utpekar renägare som tjuvjägare.

På årsmötet för naturskyddsföreningens avdelning i Söderköping nyligen så uttalade sig naturvårdsverkets rovdjursexpert Robert Franzén gällande björnar som försvunnit i bland annat Laponiaområdet.

Enligt Franzén har 14 björnar försvunnit, i bland annat Laponiaområdet i Norrbotten. En reporter från nättidningen nt.se frågade om man tror att det är renägare som skjuter björnar i nationalparken. Franzén svarade att:

”Björnar är skjutna från snöskoter i maj månad, och det är inga andra som har rätt att köra snöskoter där.”

Även när sameradion frågar Franzén så vidhåller han sitt uttalande.

– Vad jag säger nu och vad jag sa då är att dom här björnarna har försvunnit i stort sett allihop på vårvintern. Det finns också sådana fall där man sätt att dom är förföljda av skotrar och då har inga andra rätt att färdas där med skotrar än renägare.

Beklagar
Men Franzéns chef Susanna Lövgren, som är chef för naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet menar att det inte är något uttalande som naturvårdsverket står för.

– Nej det är det inte, vi beklagar verkligen att det har uppfattats som anklagelser mot renägare.

Lövgren hävdar samtidigt att Robert Franzen i det här fallet har kommenterat forskningsuppgifter kring försvunna björnar.

– Och det är inget som verket går in och tar ställning till överhuvudtaget, säger Lövgren.

Tar ni avstånd från hans yttrande?

– Ja, vi beklagar att det har uppfattats som det. Det gör vi.

Hur ser ni på att er personal yttrar sig på det sättet?

– Ja, men som du vet också som journalist så kan jag inte heller förhindra någon att yttra sig, enligt meddelarfriheten. Självklart, om det handlar om anklagelser eller misstänkta brott eller sånt, så är det inte oss man vänder sig till, utan det är till polisen. Vi ska inte yttra oss om den här typen av frågor.

Antydningar
Chefen för Naturvårdsverkets Viltförvaltningsenheten Susanna Löfgren ser alltså inte att hon kan göra något åt sådana här yttranden annat än att verket tar avstånd från dem.

– Men i det här fallet så har ju Robban inte sagt något om att…..han har kommenterat forskningsuppgifter och kommit med antydningar som inte är bra. Men sedan har frågan om illegal jakt också kommit upp, så att säga hur man har uppfattat det som Robban har sagt. Och självklart är det inte bra.

 

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".