Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Monaco

Arktiska folken måste få "säga sitt" i klimatfrågor

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 12.42

Arbetet med klimatförhållandena i Arktis måste börja i samarbete med folken i Arktis, så att deras livvstil kan bevaras och så att de skapas fler arbetstillfällen. Det framhåller FN organet UNESCO efter ett möte i Monaco som tog upp utbildning, forskning och kultur.

Lars-Anders Baer, var med på mötet, som var ett första möte mellan forskare och urfolk. Och Baer känner en tillförsikt efter mötet.

- Man måste få till en slags brygga mellan forskningen, både den mer naturvetenskapliga, samt även den humanistiska och urfolks traditionella kunskap, säger Lars Anders Baer.

”Viktigt på vilket sätt”
Baer anser också att det är viktigt på vilket sätt urfolken ska ha något att säga till om. Dels hur man så ska möta klimatförändringarna, men även det här som har att göra med rättighetsfrågor, till mark och vatten. Om nu dom här förändringarna stämmer så kommer Arktis att öppnas och där finns väldigt mycke gas och olja och mineraler, så därför är det viktigt urfolken är med i den diskussionen, säger Baer.

Mötet resulterade i att Unesco kommer att engagera sig mer för urfolkens situation.

- Konferensen antog ett slutdokument. Dels kommer Unesco själv att engagera sig mer just i klimat och kopplingar till traditionell kunskap och urfolk. I slutet på det här året kommer det att vara ett stort klimatmöte i Danmark. Klimatförändringarna kommer att påverka i första hand urfolken både i Arktis och i Oceanien eller Pacific. Frågan är då hur man ska hantera dom utmaningarna, säger Lars Anders Baer.

Hur ser du på mötet?
 
- Jag blev lite överaskad, för jag har ju varit med på många sådana här internationella möten där det sägs en hel del och sen händer det ingenting. Men jag har en stor förhoppning om att här kan det bli något i och med att det är en kraftsatsning, säger Lars Anders Baer.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".