Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kautokeino

Klimatförändringar och exploatering - största hoten

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 10.32

Klimatförändringar och exploatering är dom vanligaste orsakerna till minskande marker för renbete. Och det är ett växande hot som rennäringen världen över möter.

Klimatförändringar och exploatering är dom vanligaste orsakerna till krympande renbete, världen över.

Barentsområdets olja- och gasutvinning gör området till det hårdast exploaterade inom hela rennäringsområdet.

Fortsätter det i samma takt kan rennäringen helt upphöra inom detta område, hävdar forskare.

- Rennäringen förlorar lite mark varje år, och snart finnas det inga marker för renbete och då kommer rennäringen att upphöra, säger forskaren, Ingunn Ims Vistnes, vid forskningsinstitutet Norut Alta i Norge.

Ingunn Ims Vistnes är en av författarna till rapporten som heter ”Rennäringen och Barents 2030. Oljeindustrins framtida utveckling och rennäringen i Barentsregionen”.
Rapporten presenterades på Renägarnas Fjärde Världskongress i Kautokeino i nord Norge.

Konflikter är att vänta när markerna minskar
Problem med minskade renbeten på grund av utbyggnad och klimatförändringar gör att renbetet minskar inom hela rennäringsområdet.
 - För att lösa problemen måste rennäringen vara med från början, menar Ingunn Ims Vistnes.

Vill jobba med ren - trots alla hot
Elle Helene Siri same från Kågen i Norge, går nu som lärling i renskötseln hos sin far. Och hon kan inte tänka sig en framtid i något annat än rennäringen trots alla hot.

- Det är en livvstil, vara i naturen och vara med renen. Det enda du tänker på dygnet runt är renen. Det är ett jobb som varar livet ut, dagen lång och dygnet runt, säger Elle Helene Siri.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".