Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmletning i Vindelfjällen går till domstol

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 14.27

Länsstyrelsens försök att stoppa provborrningar i Vindelfjällens naturreservat har överklagats till Miljödomstolen. Kanadensiska bolaget Blackstone anser att Länsstyrelsen i Västerbotten överskridit sina befogenheter och gjort fel. Enligt bolaget ska det inte ens behövas dispens för att provborra i naturreservatet.

Blackstone Nickel AB sköter gruvprospekteringen i Sverige åt kanadensiska Blackstone Ventures och det svenska dotterbolaget har anlitat en advokatbyrå i Stockholm för att få provborra i naturreservatet.

Strider mot reservatbestämelserna
Fröberg & Lundholm är specialiserade på miljörätt och Blackstone har låtit advokatbyrån göra en rätt omfattande granskning av hur Länsstyrelsen stoppat provborrningarna. Blackstone vill borra en 15 - 20 hål på olika platser inom reservatet och Länsstyrelsen anser att det strider mot reservatsbestämmelserna. I dem ingår att ytbildning inte får skadas i reservatet och borrningarna skadar ytbildning anser Länsstyrelsen som därför sa nej till Blackstone när de sökte dispens från bestämmelserna.

Bolaget har undersökningstillstånd
Men nu säger advokaten att reservatsbestämmelserna gäller bara allmänheten. Bolaget har redan undersökningstillstånd och är med det en rättighetsinnehavare och inte allmänhet. Alltså ungefär som att samebyarna inte behöver söka dispens för att utföra arbete i reservatet.
Advokaten tycker också att myndigheten gått händelserna i förväg när Länsstyrelsen har vägt in argumentet att de aldrig kommer att tillåta en gruva i området och därför inte heller kan tillåta provborrningar. Det hör inte dit att resonera om gruvetablering i ett tidigt skede utan det här handlar bara om undersökning om det finns metaller på djupet i berggrunden, anser Blackstone. Det här målet innehåller viktiga frågor för minerallagstiftningen och Blackstone vill att Miljödomstolen ska skicka frågan på remiss till Bergmästaren och till SGU.

SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".