Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Guovssonásti

Lagstifta om renbetesgräns

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 10.57
"Vi måste få stopp på markägarnas lust att stämma samebyarna", säger Marita Stinnerbom från Guovssonásti.

Sametingspartiet Guovssonásti vill se ett slut på bråket mellan markägare och skogsägare. Man vill att Sverige ska lagstifta en gräns där renbete får förekomma. Renskötseln måste ha tydliga områden där man har rätt att ha vinterbete menar Guovssonásti.

– Jo, jag tycker inte alls det låter som en dålig idé. Det låter väl rimligt. Men sedan vart den ska dras kommer det säkert bli en hel del ståhej om, säger Jakt- och fiskesamernas kandidat Josefina Skerk.

Ändra rennäringslagen
Sametingspartiet Guovssonásti vill att man ändrar nuvarande rennäringslagen där det står att ”renskötseln får bedrivas där den av ålder bedrivits” - partiet vill ändra till att det blir en fastsatt gräns där samebyar har renskötselrätt, precis som det är i Norge.
--Vi måste få stopp på markägarnas lust att stämma samebyarna. Vill de stämma oss ska staten stå för kostnaderna. Det ska inte samebyarna göra. Vi ska inte ensamma stå för bevisbördan för våra rättigheter. Därför jobbar vi på det här viset. Det är för att få stopp på stämningarna och säkerställa vinterbete, säger Marita Stinnerbom från Guovssonásti:

Klara gränser viktigt
Samebyarna har idag bevisbördan då man ska bevisa att renskötsel har bedrivits sedan urminnes tider. Guovssonásti vill istället att här görs en klar gräns och att om markägarna vill stämma samebyar inom den gränsen ska markägarna bevisa att ingen renskötselrätt föreligger - så som det är i Norge.
Guovssonástis Marita Stinnerbom har även ett förslag till lösning på renbeteskonflikten i Härjedalen.
– Vi kommer även jobba för att staten ska inlösa betesmark för Härjedalen också, säger Marita Stinnerbom

Orealistiskt
Det är något som är helt orealistiskt tycker Josefina Skerk, Sametingspartiet Jakt- och fiskesamerna.
– Jakt- och fiskesamernas generella inställning är att äganderätten ska respekteras. Det låter ganska orealistiskt att en borgerlig regering i finanskris och budgetunderskott eller att staten skulle tvångsinlösa enorma arealer privat mark åt privata näringsidkare som inte kunde bevisa sin rätt i domstol. Det rör sig om miljardbelopp. Så jag tänker om Guovssonásti vill lösa arrendefrågan borde ett mer hållbart förslag behövas, säger Josefina Skerk.

Har ni något förslag?
– Vi har inget förslag.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".