Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Urfolkets Global Sumit i Ancorach, Alaska

Vi kom fram till en bra kompromiss

Publicerat tisdag 28 april 2009 kl 09.40
Stefan Mikaelsson

Urfolket känner djup oro över att klimatet försämras i världen och kräver en att det globala samhället lyssnar på urfolket. Det enades man om vid urfolkens Global Sumit som hölls i Ancorach i Alaska förra veckan. Stefan Mikaelsson som var delegat från samerådet var nöjd med sluttokumentet.

– Ja det var en positiv stämning på så sätt att det var urfolkens möte. Samtidigt hade man stora förhoppningar om att man skulle kunna rätta till de felgrepp och misstag som de dominerande samhällena tvingar på urfolken. Man hade både tillförsikt och stora förhoppningar, och ville ha resultat så snabbt som möjligt. Det var lite svårt att få allt det här att gå ihop, men jag hoppas att vi kom fram till en bra kompromiss i dom här sakerna, säger Stefan Mikaelsson, som var delegat för Samerådet.
På konferensen kom man bland annat fram till att urfolk ”känner djup oro över den accelererande klimatförödelsen som kommer av ohållbar utveckling” och att ”Moder Jord befinner sig inte längre i en klimatförändring utan i en klimatkris”. Slutdokumentet heter Ancorage deklarationen och adresseras till FNs klimatmötet i Köpenhamn i december.
– Det här var ett förberedande möte inför FNs klimatmöte, för att skaffa urfolken och urfolkens delegationer en bättre position än vad man annars har gentemot den internationella kapitalismen, mot det globala samhället med sitt flöde av varor och tjänster och kapital, säger Stefan Mikaelsson.

Kommer det här kapitalistiska samhället att lyssna på urfolkens röster?
– Ja det är det som är osäkert, hur vida Europeiska unionen lyssnar på urfolken. Men vi agerar utifrån att dom måste göra det. För det har ju visat sig hittills att naturen säger nej och det gör urfolken också, till fortsatta expansionen på urfolkens territorium. Det gäller ju inte bara olja och gas, utan det gäller även sökning och brytning av uran och andra naturresurser, säger Stefan Mikaelsson.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".