Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Larsson nöjd med jämställdhetsarbetet

Publicerat måndag 1 juni 2009 kl 13.01
Sara Larsson

Efter Sametingsvalet är nu fördelningen mellan män och kvinnor bland sametingsledmöterna mer jämställd. De samiska väljarna har röstat in 15 kvinnor och 16 män i Sametinget.

En av dom som arbetat hårdast för jämställdheten inom Sametinget är Sara Larsson, Min Geaidno, och hon är nöjd med valresultatet.

- Det är ju fantastiskt bra resultat, nu har vi ju hoppat över vårat delmål och gått direkt in i vårat huvudmål med våran jämställdhetspolitik, att det ska bli jämställt i Sametinget. Så att jag är väldigt nöjd, men samtidigt inte heller förvånad, för jag kände på mig att den här frågan har man tagit till sig och alla partierna har faktiskt ansträngt sig för att få det bättre, och nu tror jag att vi kommer märka det här i politiken i nästa mandatperiod, säger Sara Larsson.

Larsson hoppas att det blir bättre samtalsklimat, mera överenskomelser och mindre konflikter. Och hon vill gärna se en massa nya spännande frågor som man kanske inte har hört talas om så mycket tidigare. 

Färre kvinnor tidigare
Under den gångna mandatperioden bestod sametinget av 18 män och 13 kvinnor. Nu har samtliga partier en jämnare fördelning mellan män och kvinnor förutom Landspartiet svenska samer där deras två ledamöter är män.

Josefina Skerk, Jakt- och fiske samerna, och numera den yngsta ledamoten i Sametinget, tycker att det är viktigt att Sametinget representerar folket som har valt in dom, och då är fördelningen män/kvinnor bland ledamöterna betydelsefull.

Och Josefina Skerk är glad över de jämställda siffrorna efter årets val.

- Jag tycker det låter alldeles fantastiskt att det blir så efter det här valet och jag hoppas att det kommer leda till att arbetssättet förändras i positiv riktning, och att vi kan arbeta mer brett med alla samiska frågor, säger Josefina Skerk, jakt- och fiske samerna.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".