Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tärnaby

Sameskolans kök i Tärnaby nedläggningshotad

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 11.28
Monica Harr Sandström

Skolköket på sameskolan i Tärnaby kan komma att stängas från och med hösten. Det finns inga pengar till att bygga om den, säger sameskolstyrelsens ordförande, Monika Harr Sandström. Det här upprör föräldrar på skolan.

Lena Njaita är en av föräldrarna på sameskolan i Tärnaby. Och hon ser stängningen av skolköket som ett nederlag.

- Eftersom den samiska maten är väldigt viktig och det är ett stort kriterium när man söker in på sameskolan. Därför att den samiska matkulturen är viktigt för att barnen ska få en bra mathållning i framtiden, säger Lena Njaita.

Ombyggnad krävs
Skolköket i Tärnaby måste byggas om för att följa gällande lagar och regler, bland annat har det kommit nya EU-direktiv för mathållning.

Ombyggnationen betyder höjda lokalhyror och därför vill sameskolstyrelsen undersöka om det är billigare att köpa in färdiglagad mat istället för att bygga om, säger Monica Harr Sandström, sameskolstyrelsens ordförande.

- Vi har byggt om och byggt om och vi kan inte lägga pengar hela tiden bara på att bygga om kök nån gräns finns det.

Men Lena Njaita befarar att det här leder till uppvärmd mat utan koppling till kulturen - något som hon anser viktigt för hennes barn som idag går och tidigare har gått på sameskolan.

- När mina äldre barn har sett tillbaka så har det varit bara positivt och de har vidareutvecklat sin egen samiska mathållning eftersom de fått en bra grund att stå på.

Monica Harr Sandström håller med Lena Njaita.

- Men det kan inte vara så att verksamhetspengar ska gå till mat, det är som förälder att välja, ska du ha mat eller lärare, säger Monica Harr Sandström.

Ingen information
Lena Njaita är dessutom kritisk mot att föräldrarna inte fått nån information om att det här var på gång.

- Det tycker jag är förfärligt att inte kommunikationen mot föräldrarna och personalen fungerar när man tar så viktiga beslut.

Men sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström anser inte att dom brustit i informationen.

- Varför ska vi informera det vi undersöker? Det här är ju nåt som vi ser hur vi ska kunna få en ekonomi att fungera, säger Harr Sandström.

Men Lena Njaita tror på fler lösningar.

- Ingen förståelse överhuvudtaget för det måste ju finnas möjligheter att söka dispens och söka andra finansiärer till en ombyggnad av köket, säger Lena Njaita.

Ikväll kommer det att hållas föräldramöte på sameskolan i Tärnaby. Och frågan om skolköket kommer att tas upp. Även sameskolstyrelsen är inbjuden till mötet, men Monika Harr Sandström tror inte att någon av dom kan närvara eftersom dom fick kallelsen med så kort varsel.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".