Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samiska organisationer på manifestation i Luleå

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 11.06
Nils Valkeapää

Två samiska organisationer kommer att delta på manifestationen mot Natos flygövning i Norrbotten. På nationaldagen kommer folk från SameÄtnam och RUSA att vara på plats i Luleå.

Sverige är värd för Nato-flygövningen Loyal Arrow, som pågår mellan den 8 och 16 juni. Det är den största flygövningen hittills i Sverige. Sammanlagt tio länder deltar med flyg- och/eller markförband. Under övningen kommer även ett brittiskt hangarfartyg till Bottenviken utanför Luleå.

Nils Valkeapää är ordförande i Rusa, och han tycker att det är viktigt att visa sin motvilja mot övningen.

- Vi är ett urfolk i Sápmi och vi anser att det här är ett så stort ingrepp i vårt samiska liv och leverne och så utan att höra sig för bland samerna och informera, säger Nils Valkeapää.

"Stora störningar"
Enligt Nils Valkeapää kommer det att bli stora störningar för rennäringen då flygplanen flyger på låg höjd och skrämmer kalvarna som kommer bort från vajorna och kanske aldrig hittar igen sina mödrar.

Nils Valkeapää säger också att det lönar sig att visa sitt missnöje fast det är nära inpå själva övningen. Man kan då visa för omvärlden att Rusa inte accepterar liknande stora ingrepp som stör samiska näringar och stör djurlivet i Sápmi.

Från Rusas sida ska man hålla ett tal på manifestationen och så här säger Nils Valkeapää om det man får ut av manifestationen.
 - Ja vi får väl ut det att folk börjar fundera och tänka över det här, vad innebär det här i längden, så det blir som en väckarklocka. Och det är ju bra att folk får reda på och börjar agera mera. Samer kan inte bara vara tysta och se på allt som händer runt om, utan vi måste ju gemensamt gå ut och protestera. Jag är då tacksam att Same Ätnam ställer upp på det här och visar att de arbetar för samiska folket, säger Nils Valkeapää.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".