Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Kulturrådet vill starta samisk dagstidning

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 12.50

Nu är tiden mogen för en samisk dagstidning i Sverige. Det menar kulturrådets ordförande Per Gustav Labba. Som ett första steg planerar nu kulturrådet en förstudie tillsammans med Jokkmokks kommun och befintliga samiska tidningar.

 - Vi anser att tiden är mogen nu och riksdag och regering jobbar nu med en sameproposition som eventuellt ska komma snart. Och i det skedet så är det viktigt att vi har med samisk massmedia, och vi har från vår sida tyckt att det kommer inte att ske något, vi kommer inte få fram någonting, om inte vi själv gör nånting. Vi måste ta fram underlagsmaterial och arbeta med frågan och föra fram den till politikerna och visa konkret vad det innebär att få till en samiskspråkig dagstidning i Sverige, säger Labba.

Hitta lösningar
Förstudien går ut på att titta på de problem som finns för att ge ut en samiskspråkig dagstidning, att ta fram praktiska lösningar och alternativ för publicering och se på vad kostnaderna skulle kunna bli.

Per Gustav Labba tror att en samisk dagstidning skulle vara en möjlighet att utveckla det samiska språket.

- Det ger möjlighet för dom som lär sig samiska att samtidigt när de lär sig få tillgång till nyheter och berättelser på samiska varje dag. Och det måste vara en utvecklande faktor för språket, på det här viset så får vi en aktiv kommunikation på samiska. 

Svalt intresse från tidningshåll
Samefolket är en av tidningarna som kulturrådet vill ha med i förstudien. Men Katarina Hällgren som är chefredaktör saknar information om projektet och intresset är svalt.

- I dagsläget kan jag väl inte säga att intresset är sådär jättestort, men det kan väl ändras om jag får höra förutsättningarna, säger Hällgren.

Hon är också tveksam till idéen om en samisk dagstidning.

- En helt samiskspråkig tidning vet jag inte om det skulle finnas så jättestor marknad för, som det ser ut idag med tanke på hur språksituationen ser ut i Sverige. En tvåspråkig tidning, visst, där det finns svenska översättningar.

Och Hällgren tycker det finns bättre saker för kulturrådet att lägga pengarna på.

- Jag tycker personligen att de borde satsa på de befintliga tidningarna innan de börjar gå ut och börjar göra nya satsningar på en helt ny produkt, säger Katarina Hällgren, chefredaktör för tidningen Samefolket.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".