Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Behåller produktionen

Publicerat tisdag 16 juni 2009 kl 09.00
Helena Kuhmunen, Samiska Teaterns styrelseordförande. Foto Ann-Kristin Simma.

En överskriden budget från tidigare år bidrar till en minskad samisk teatertillgänglighet 2009.
– Det blir lokala föreställningar, men förhoppningen är att turnera, säger Samiska teaterns styrelseordförande Helena Kuhmunen.

Som nytillträdd styrelseordförande för Samiska teatern, har Helena Kuhmunen så som resten av Samiska teatern satts under hård ekonomisk press.
– Som det ser ut idag så kommer teatern finnas kvar ett tag till, men det är något vi tar från styrelsemöte till styrelsemöte, säger Kuhmunen.

Ingen minskad produktion...
Med ett underskott på 700 000 kronor, blir det dock ingen minskning av personal eller produktion. Det som får lida är bland annat administrativa styrelsearbetet och dagstidningar för personalen.
– Produktionen behåller vi eftersom dem anställda måste ha någonting att göra på dagarna, säger styrelseordförande Helena Kuhmunen.

...men dock mindre turné
Samiska teatern blir detta år en lokal teater, då man inte har råd att turnera med den trånga budgeten.
– Vi ska i alla fall försöka att få en turné till Luleå, säger Kuhmunen.
Hon berättar att man i Kiruna ska ha en lunchteater, men mer detaljerat går hon inte in på det utan hänvisar till teaterchefen.
– Ska vi turnera, så måste vi tjäna mer än vad det kostar, säger teaterchefen Lena Enqvist.
Styrelseordförande Helena Kuhmunen tror att publiken får lida.
– Den samiska publiken får inte se teater någon annanstans än i Kiruna, men 2010 beräknar vi att åter vara på banan, säger Kuhmunen.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se
& Ann-Kristin Simma
ann-kristin.simma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".