Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Museum vill inte släppa kranier

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 14.55
Arkivbild Foto: NRK

Historiska muséet i Stockholm vill inte lämna över ansvaret till sametinget för 12 kranier som grävdes upp från Rounala kyrkogård i Karesuando socken 1915.
Sametinget vill att kranierna ska vara i samisk ägo och flyttas till Ájtte-muséet i Jokkmokk.
Men i en skrivelse till regeringen betonar Historiska muséet att etniciteten på kranierna inte går att faststlå, därför ska de vara kvar i statlig ägo.

För drygt en månad sedan begärde sametinget hos regeringen att de 12 kranierna från Rounala återlämnas till samisk ägo - något som nu Historiska muséet säger nej till.
 - Om de ska återbegravas så måste man känna till etniciteten. Det kan vi inte säga med säkerhet, säger Lars Amréus, chef för Historiska muséet.

Kan man ta reda på det?

- Nej, inte på så gammal material utan skriftliga uppgifter. Etnicitet definieras inifrån och ut och går inte att få fram med DNA-analyser eller andra medicinska eller naturvetenskapliga metoder, säger Amréus.

Sametingsledamoten och partiledaren för Samelandspartiet, Ingrid Inga, ställer sig mycket frågande till Historiska muséets inställning. Enligt Inga har tidigare uppgifter gjort gällande att det handlar om samiska kranier.
 - Det är mycket märkligt att de börja trixa med detta nu, säger ingrid Inga.

Vetenskapligt värde
De tolv kranierna från Rounala kyrkogård bär på en mörk historia. Kranierna grävdes upp från kyrkogården 1915 i en arkeologisk undersökning ledd av Eskil Olsson från anatomiska institutionen vid Uppsala universitet.

Detta i en tid då den rasbiologin hade ett starkt fäste i Sverige.

Kranierna är mycket gamla, enligt viss forskning kan några härstamma ända från 1200-talet och det gör dessa kvarlevor intressanta ur vetenskaplig synpunkt.

Forskare vid Stockholms universitet och universitet i Trondheim har begärt att få ta prover på kranierna för att göra historiska studier, något som sametinget har sagt nej till.
 - Forskningen kring övre Norrlands och samisk historia är sparsam och eftersatt. De mänskliga kvarlevorna är centrala och kan leda till information som man inte får på annat sätt, säger Lars Amréus.

Historiska muséet kan dock tänka sig att låna ut Rounalakranierna till Ájtte-muséet i Jokkmokk.

Samisk ägo
Detta är inte Ingrid Inga intresserad av. Hon pekar på ett enigt sametingsbeslut från i februari 2007 då plenum beslutade att kräva tillbaka alla samiska kvarlevor för återbegravning.
 - Plenum har fattat ett beslut och sametingets styrelse följer plenums beslut, säger Ingrid Inga, som varit ledamot av sametingets styrelse den senaste mandatperioden.

Ett kranium återlämnas
Historiska muséet har ytterligare omkring 30 skelett från gravar och gravfält i Norrlands inland. Historiska muséet vill behålla även dessa.

Men muséet har beslutat att åtminstone en kvarleva ska återlämnas till sametinget. Det handlar om ett kranium från Lycksele socken från mitten av 1800-talet.

Det donerades av en doktor Ångström till Anatomiska institutionen i Uppsala och därefter hamnade den i Historiska muséets ägo.

Identiteten på personen är okänd men skriftlig dokumentation tyder på att det var en same som av allt att döma inte varit begravd.

Jörgen Heikki
jörgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".