Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Många röster underkända i årets sametingsval

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 10.26
Lars-Erik Fjällström efterlyser ändring av regler vid sametingsval

Över 260 brevröster blev underkända i årets sametingsval - och nu kommer krav på förändringar av röstningssystemet. Nya sametingsledamoten Margret Fjellström från Samelandspartiet brevröstade i valet, men enligt länsstyrelsens uppgifter har hon inte röstat alls.

 - Nej, det stämmer inte, jag brevröstade och då kan ju min röst ha kommit bort eller inte blivit godkänd, antar jag, säger Margret Fjellström.

Det framgår inte av länsstyrelsens röstgranskning vilka som fått sina röster underkända - men det är just vad som kan ha hänt för Margret Fjellström. I såna fall är hon inte ensam, totalt underkändes 264 brevröster av olika orsaker. Bland annat så saknade en stor del underskrift av väljare eller vittnen och många av dom vita ytterkuverten var inte igenlimmade eller så hade de öppnats efter tillslutandet.

Men Margret Fjellström är säker på att hon gjort allting rätt.

 - Ja, jag är helt säker, efter konstens alla regler.

Ja det gäller att koncentrera sig. Tre olika kuvert och en röstsedel ska sättas ihop i rätt ordning med underskrifter från både väljare och vittnen. Och Vuovdegas partiledare Helena Dådring, efterlyser förändringar.

 - Helt klart det här måste ses över, det ska inte vara så här att det är så här många som faller undan.

Vad kan man göra?

 - Jag hade ju sett att man hade kanske via internet, att man hade skrivit en checklista på ett annat sätt - hur man ska följa instruktionerna att få det rätt, men ändå att det är tydligt.

Kunde gett två mandat
264 underkända röster, nästan sex procent av alla röster. Det är mer än vad Landspartiet svenska samer fick, som kom in i tinget med två mandat. Och partiledaren Lars Erik Fjellström anser även han, att systemet behöver ses över.

 - Det tycker jag faktiskt, just med tanke på att det är så stor procentuell del ändå utav alla röstande och att det verkligen kan få en inverkan så tycker jag att man måste verkligen kolla på de olika orsakerna som det är, och även se vad det finns för andra möjligheter. Jag kan inte här direkt säga nåt annat förslag men jag vet ju bland annat nu i eu-valet har det ju varit möjligt att förtidsrösta på bibliotek, säger Lars Erik Fjellström, partiledare för Landspartiet svenska samer.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".