Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Höga resekostnader för Sametingets näringslivschef

Publicerat tisdag 7 juli 2009 kl 06.58
Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonsson

Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonssons reseräkningar för ifjol, var lika höga som resekostnaderna för två av norska sametingets toppchefer tillsammans. Sameradions kartläggning visar att Sametingets näringslivchef Lars-Ove Jonsson ifjol hade resekostnader på 310 000 kronor.

Sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson, partiet samerna, skäms över Sametingets slösaktighet.
 - Det här är faktiskt skandal. Jag som politiker tycker det här är skämmigt, att det får vara så här, säger Johansson.

Dom 310 000 kronor som Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonsson gjort av med, har gått till flygresor, taxiresor, hyrbilar, bensin, hotell och logi, mestadels inrikesresor.

 - Det är väldigt mycket resor och speciellt har det blivit det med tanke på den utveckling som varit när vi tagit över förvaltningsansvaret från jordbruksverket så har det inneburit väldigt mycket utvecklingsfrågor, säger Lars-Ove Jonsson.

Myndigheten Sametinget hade i fjol en budget på 25 miljoner kronor. Norska Sametinget hade tre gånger mer - eller 83 miljoner kronor. Ändå hade Lars-Ove Jonsson mer i resekostnader än norska Samtingets två toppchefer tillsammans.

Norska Sametingets högste chef, Rune Fjellheim, samt avdelningsdirektören Audhild Schanche, reste för 270 000 norska kronor 2008. Medan Lars-Ove Jonssons reseräkning slutade på 310 000 kronor förra året.

 - Ja geografiskt är det säkert lika stort. Norska Sametinget tar inte ansvar över renskötseln som vi i Sverige. Jag tycker inte jämförelsen är relevant överhuvudtaget. De har sina förutsättningar i form av resurser och personal. Jag har ansett att det varit nödvändigt att ha varit med på de möten och genomfört de resor som jag har gjort, säger Jonsson.

Men Lars-Jonas Johansson, partiet samerna är kritisk till myndighetens penningahantering.

 - Det är beklagligt när sametingets kansli inte har bättre ordning eller att man inte känner större förtroende för den än vad man har. Jag tycker det är under all kritik att det fungerar så här.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".