Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Återbegravning har symbolvärde

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.39

Den självklara platsen för att begrav det 1800-tals kranium som regeringen beslutade att Historiska muséet ska lämna tillbaka är Gamplatsen i Lycksele socken, menar Sameföreningen i Lycksele.

– Som vi i sameföreningen ser det, är det självklart att den ska återföras till Lycksele. Det bör vara, tycker vi, på Gammplatsområdet, där den gamla kyrkplatsen är, för att då blir det på rätt sätt. Man kan inte placera den var som helst inom Sápmi, utan det måste vara på en plats där den hör hemma, säger Lorentz Åsdell som är sameföreningens drivande kraft i den här frågan.

Samråd mellan samer och kyrkan
Sametinget och svenska kyrkan ska nu planera för en återbegravning av kraniet. Ordföranden i kyrkans samiska råd, Johannes Marainen, anser att återbegravningar rent principiellt bör ske i det område varifrån kranierna härstammar.
– Vi har sagt att den ska begravas, sedan tycker jag man kan samråda med de samer, sameföreningar och samebyar på orten, tillsammans med samiska rådet, sametinget och kyrkan om var det kan vara lämpligast.

Sår i det samiska folket
Både Marainen och Åsdell ser ett stort värde i en återbegravning.
– Ja, över huvudtaget att visa att man tar hänsyn till samer och att man återlämnar, jag tror att det har ett symbolvärde också, säger Johannes Marainen. Och Lorentz Åsdell håller med.
– Jag tror det där har mycket större betydelse än folk i allmänhet tänker, för det här är fortfarande ett sår i det samiska folket.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".